Rustad skole

Den nye Rustad skole er fire-parallell og dimensjonert for 840 elever, men starter opp nå med «kun» 400 elever. Det er fordi Ås kommune velger å investere i forkant med tanke på en kraftig forventet befolkningsvekst de nærmeste årene.

Fakta

Sted: Ås

Prosjekttype: Barneskole 1. til 7. trinn

Bruttoareal: 11.718 kvadratmeter

Byggherre: Ås kommune

Prosjekt- og byggeledelse og SHA-KU: Aase Prosjekt

Totalentreprenør: AF Bygg Østfold

Kontraktsum eks. mva.: 224 millioner kroner

Arkitekt og interiørarkitekt: Plus Arkitektur

Rådgivere: LARK, RIB, RIBR, RIV, RIE, RIAKU og RIVA: Rambøll Norge l RIG: Inhouse Tech l RIByFy: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Gulvbeleggsarbeider: Kjærnsmo l Rivearbeider: Øst-Riv l Grunn- og utomhusarbeider: Isachsen Anlegg l Peling: Kynningsrud Fundamentering l Prefab betong og stål: Spenncon, Bygg Teknisk Stål l Ventilasjon: GK Inneklima l Rør: GK Rør l Elektroarbeider: GK Elektro l Automasjon: Johnson Controls l Radonsikring: Borg Radonsikring l Gulvstøp: Gauksås Gulvstøp l Heis: Orona l Armering: Borg Armering l Stikking: RG Oppmåling l Tømrer: Vegg & Tak Assistanse l Fasadeplater: Bolig Fix l Lettak: Lett-Tak Systemer l Taktekking: Byggpartner l Systeminnredninger: Acusto l Blikkenslagerarbeider: Follo Tak og Vedlikehold l Maler: Malermester Buer l Brannsikring: Byggimpuls l Lås: Certego l Vinduer: M-Team l Takheis: Etac l Solskjerming: Kvint Blendex l Parkett og industriparkett: Fredrikstad Bygg og Parkettsliperi l Byggevarer: Optimera l Fasadeleverandør: Cembrit

Rustad skole er den andre av i alt tre skoler som kommunen i løpet av få år står som byggherre for. I fjor sto Solberg skole ferdig, for den tredje skolen er reguleringsarbeidet i sluttfasen. En tid var det planer om å beholde noen deler av gamle Rustad skole, der det nyeste bygningstrinnet var fra 1997. Dette bortfalt til fordel for et nytt, funksjonelt og skreddersydd skoleanlegg på drøye 11.800 kvadratmeter, tilpasset nye tekniske krav og undervisningsformer.

Skolebehovsanalyse

– Vi er en vekstkommune, og det skal investeres i kommunale byggeprosjekter for godt over en milliard kroner. Det vil bli flere nye boligområder, som sokner til Rustad skole. Fra å være en 2-parallell er den nye skolen nå 4-parallell. Rustad skole kommer til å vare i mange år, selv om tredje etasje de første årene kommer til å stå avlåst og tom, sier prosjektsjef Jostein Ådalen i prosjektavdelingen til Ås kommune.

Skolen er tegnet av Plus Arkitektur, som har fulgt prosjektet siden mulighetsstudiet. Hovedinngangen ligger mot skoletorget i sørvest. Over en delvis nedsenket flerbrukshall, er det også lagt undervisningsarealer på taket. Flerbrukshallen har et areal på 23 x 44 meter (spilleflate 20 x 40), og kan deles inn i tre. Med en egen inngang fra nord er det organisatorisk lagt opp til at lag og foreninger kan bruke hallen utenom ordinær skoletid. Fellesfunksjoner og SFO er tilknyttet flerbrukshallen.

Skolebygningen har en atriumløsning. Her vil det store amfiet med en bred trapp fra første til andre etasje fungere som samlingsarealer, men også være tiltenkt mer ukonvensjonelle former for undervisning.

Terskelfritt

Med i den økonomiske rammen på 361 millioner kroner, inngår også Rustadtunet, en egen avdeling for barn med fysiske tilretteleggingsbehov. Elevene på Rustadtunet, som har 12 plasser, har eget avgrenset lekeområde. - Men det er høy grad av universell utforming i undervisnings- og fellesarealer, for at også disse barna skal integreres i størst mulig grad. Et gjennomført tiltak er at Rustad skole ikke skulle ha den ordinære 2,5 centimeter terskelhøyden.

Rambøll har med få unntak hatt prosjekteringen for de fleste tekniske fagene, mens Aase Prosjekt har hatt ansvaret for prosjekt- og byggeledelsen.

For totalentreprenør AF Gruppen er Rustad det andre skoleprosjekt de har for Ås kommune; de hadde også totalentreprisen for nevnte Solberg skole. Etter at den gamle skolen på 7.500 kvadratmeter umiddelbart ble revet etter skoleslutt i 2017, kunne grunnarbeidene starte opp rett over sommeren. Prosjektleder Lars Gøran Fernløf forteller at grunnforholdene var krevende.

- Prøveboringene ga en viss indikasjon, men vi støtte på dårligere og løsere masser enn antatt. Det ga oss en del merarbeid. For å sikre byggegropa måtte vi spunte mot nord, og samtidig ha en fortløpende utpumping av vann så lenge grunnarbeidene foregikk. I den vanntette kjelleren står grunnvannet to meter opp på kjellerveggene. Over bakken er konstruksjonen stål og prefabrikkerte betongelementer, forteller Fernløf.

Ytterveggene er standard bindingsverk med isolasjon. Fasadene består av stående malmfurupaneler og fibersementplater i tre forskjellige fargenyanser.

Fagverket

For å tilfredsstille kravene om spillemidler måtte hallen være av et visst format, ikke minst med hensyn til innvendig takhøyde. En enorm fagverksbjelke på 45 meter, én meter lenger enn selve hallen, var med sine dimensjoner en bragd å få på plass. Fagverket er sju meter høyt og veier 60 tonn. Det har 50 knutepunkter med i alt 2.052 bolter, og kan tåle en maks belastning på 1.300 tonn.

– Som en del av HMS-arbeidet hadde vi stort fokus på store elementer som skulle flyttes eller løftes. Undergurten var delt opp i mange deler. Alle skråstag og under- og overgurt ble montert og boltet sammen på byggeplassen. Ved hjelp av to mobilkraner ble de til slutt heist opp i sin helhet og rotert på plass, helt uten problemer, slår Fernløf fast.

Verdt å nevne er skolens utomhusarealer, både den eksisterende skogteigen og de nye opparbeidede lekeområdene. Med i prosjektet er en ganske omfattende omarbeiding av infrastrukturen. Skoletorget vender mot sørvest og samler atkomsten fra den nye bussholdeplassen og de nye gang- og sykkelveiene. En vei nordfra og inn til nabobebyggelsen i sørøst ble stengt, og erstattet av to nye tilknyttet riksveien i sør. En egen sone for kiss & ride og noen få parkeringsplasser er på plass.

Vegetasjon og utomhus

– Med arbeidskirken i vest, eneboliger i nord og et borettslag i sørøst var det korte avstander til naboer. Det var krav til oss fra byggherre om å bevare vegetasjonen i reguleringsplanen, noe som ikke alltid er lett med tanke på anleggsmaskiner og lagring, opplyser Fernløf.

– Deler av tomta består av naturlig skog, men det er også atskillige kvadratmeter med heller, gressarmering eller arealer belagt med gummidekker. Det er avsatt plass til parkering av 590 sykler. Kunstgressbanen har ikke gummigranulater, men innfelling med sand, og grusbanen kan islegges om vinteren, påpeker Ådalen om tomta på cirka 20.000 kvadratmeter.


Flere prosjekter