<p>FOT I BAKKEN: Verneombud Espen Bjørkerot (til venstre) tar sammen med sine tømrerkolleger Christian Skjølaas, Bjørnar Nilsen og Kristian Bryhni i Veidekke Entreprenør en velfortjent pause og en kakebit for å markere  den gode HMS-statistikken på bygggeplassen på Gartnerkvartalet på Løren i Oslo. Foto: Svanhild Blakstad</p>STOLT LEDELSE: Boligprosjektene Gartnerløkka og Gartnerkvartalet har produsert 800 000 timer over 5,5 år uten skader med fravær. Forretningsområde Oslo har en årlig omsetning på 4,5 mrd og har pr i dag 655 dager siden forrige skade med fravær, opplyser direktør Anders W. Haugen (nr 1 bak fra venstre). De øvrige på bildet er foran fra venstre: Morten Kristiansen KU for prosjektet, Kristin Lilleengen fungerende prosjektleder og HMS/KS leder Veidekke Eiendom, Eirik Birkeland Nikolaisen, prosjektleder Veidekke Entreprenør, Knut Collett prosjektsjef Lørenvangen Utvikling, Hans Olav Sørlie konserndirektør Bygg Norge og Anders Holmlund, regionsdirektør Østland Eiendom. Foto: Svanhild BlakstadKakefest på Veidekkes byggeplass på Gartnerkvartalet. Foto: Svanhild BlakstadAdministrasjonsmedarbeider Ragnhild Evensen, trainee Eirik Farstad og anleggsleder Bjørn Kolaas. Foto: Svanhild BlakstadProsjektleder Eirik Birkeland Nikolaisen roser verneombudenes arbeid på byggeplassen. Foran fra venstre: Verneleder Kristian R Fylling og verneombud Dag Andre Engebråten. Bak: Verneombud Espen Bjørkerot og Thomas Braaten. Foto: Svanhild BlakstadProsjektleder Eirk Birkeland Nikolaisen og konserndirektør bygg Hans Olav Sørlie i Veidekke. Foto: Svanhild BlakstadProsjektleder Eirik Birkeland Nikolaisen i Veidekke Entreprenør og prosjektleder Kristin Lilleengen i Veidekke Eiendom takker de ansatte på byggeplassen for godt HMS-arbeid før kaken sprettes. Foto: Svanhild BlakstadBløtkaken var så stor at den såvidt fikk plass i døråpningen på brakkeriggen. Foto: Svanhild BlakstadProsjektleder Eirik Birkeland Nikolaisen tok jobben med å dele ut kake til arbeidsfolket på byggeplassen for å feire 2000 arbeidsdager uten fraværsskader. Foto: Svanhild BlakstadAnleggsleder Bjørn Kolaas og HMS-leder Knut Arne Johnsen. Foto: Svanhild BlakstadFoto: Svanhild Blakstad2000 arbeidsdager uten fraværsskader på Veidekkes byggeplass på Løren. Foto: Svanhild BlakstadVeidekkes bygningsarbeidere på Gartnerkvartalet tok seg en velfortjent pause med kaffe og kake for å markere 2000 arbeidsdager uten fraværsskader. Fra venstre: Stian Knai Øverbakken, Espen Bjørkerot (verneombud), Christian Skjølaas, Bjørnar Nilsen, Kristian Bryhni, alle tømrere fra Veidekke. Foto: Svanhild BlakstadFoto: Svanhild BlakstadProsjektleder Eirik Birkeland Nikolaisen i Vedekke Entreprenør og prosjektleder Kristin Lilleengen i Veidekke Eiendom. Foto: Svanhild BlakstadGartnerkvartalet på Løren. Foto: Svanhild Blakstad

Veidekke markerte 2.000 arbeidsdager uten fraværsskader på Gartnerkvartalet

På Veidekkes byggeplass på Løren har entreprenøren jobbet sammenhengende i fem og et halvt år uten fraværsskader.

Dette ble behørig markert på byggeplassen på Lørenvangen 25 med kakefest for alle ansatte på prosjektet sammen med byggeplassledelsen, ledelsen i Veidekke Entreprenør, Veidekke Eiendom samt Lørenvangen Utvikling mandag formiddag.

Boligprosjektene Gartnerløkka og Gartnerkvartalet passerte allerede 13. juli milepælen med 2.000 dager uten skadefravær. Dette er en del av den nye Lørenbyen, som Veidekke bygger sammen med OBOS. Her har det altså ikke skjedd en eneste alvorlig hendelse siden oppstarten i 2014, noe skiltet på brakkeriggen er et synlig bevis på. Pr 5. august lyser tallet «2023» mot alle som besøker byggeplassen, under tittelen «Alle skal trygt hjem».

Roser verneombudene

Prosjektleder Eirik Birkeland Nikolaisen i Veidekke Entreprenør har sammen med flere av funksjonærene og håndverkerne vært med helt siden starten på det store boligprosjektet på Løren for fem og et halvt år siden.

– I løpet av disse årene har vi gjort oss mange erfaringer når det gjelder HMS. Det blir hele tiden gjort grundige risikovurderinger, og jeg vil spesielt fremheve den gode jobben som gjøres av våre dyktige verneombud. De er veldig dedikerte og jobber ute i lagene på byggeplass hele tiden. De skal ha en god del av æren for at vi nå kan markere 2.000 arbeidsdager uten skadefravær, sier han og legger til at målet er å fullføre hele prosjektet uten en eneste fraværsskade.

– Egenproduksjon er god HMS

Anders W. Haugen er Veidekkes direktør for forretningsområde Oslo, og var også tilstede under kakemarkeringen mandag.

– Det å kunne feire 2.000 arbeidsdager uten fraværsskader her på Gartnerkvartalet er veldig gledelig. For vår virksomhet i Oslo er det snakk om 800.000 arbeidstimer, 655 dager og en omsetning på 4,5 milliarder kroner. Jeg tror det sender et godt signal ut i bransjen om hvordan vi driver, sier Haugen.

Han understreker likevel at konsernet ikke har nådd målet om et skadefritt Veidekke.

– Vi har fortsatt skader og alvorlige hendelser på våre byggeplasser, men vi jobber kontinuerlig forebyggende og systematisk for å unngå dette. Vi ser at dette gir resultater og at det bygger HMS-kultur – noe Gartnerkvartalet er et veldig godt eksempel på, sier Haugen.

Han fremhever at høy grad av egne ansatte er et viktig redskap når det gjelder å ha gode HMS-tall.

– Ett av våre største konkurransefortrinn både på økonomi og HMS er at vi har en høy andel egenproduksjon, spesielt på bolig. Den er et lokomotiv hos oss, og på de store boligproduksjonene har vi egenproduksjon i alle fag. Dette er et svært viktig ledd i HMS-arbeidet, sier Haugen.

Innført hakestropp og synlighetshjelm

Tidligere i år innførte Veidekke krav til hakestropp på hjelm, samt at de har gått over til synlighetshjelmer. HMS-leder Knut Arne Johnsen tror dette vil være viktige barrierer for å få skadeomfanget ytterligere ned.

– Det er fullt mulig å unngå skader og ulykker i byggebransjen, men da må vi levere på det vi sier vi skal levere på. Det hjelper ikke å innføre nye påbud hvis de ikke følges opp, sier Johnsen.

Han forteller at det derfor vil bli gitt opplæring ute på alle prosjektene i de nye påbudene.

– Jobben blir å få alle til å bruke det. Det hjelper ikke å ha stropp på hjelmen hvis den henger som et eseløre. Det må med andre ord få en konsekvens dersom folk ikke følger opp, sier han.

Fjerde og siste byggetrinn av Gartnerkvartalet ferdigstilles etter planen i 2020.