Vi er sårbare

Etter at store deler av landet gjennom mange dager har badet i sol og rekordhøye temperaturer, kom tirsdag kveld værskiftet og da skjedde det raskt. Brått ble viktige ferdselsårer og lokalsamfunn i Sogn og Fjordane hardt rammet av flere skred.

Uværet kom raskt, men ikke uventet. Men når det kommer slike nedbørsmengder er faren stor for at ting kan skje en rekke steder i vårt utsatte og langstrakte land – og nå skjedde det i Jølster. Flere skred tok med seg store jord- og steinmasser og sperret den viktige E39 gjennom fylket – og lammet dermed også flere lokalsamfunn. Flere husstander, virksomheter og trafikanter ble også direkte rammet av skredet – og fortsatt er situasjonen nokså uoversiktlig og man vet ennå ikke helt hvor hardt disse skredene har rammet området.

Når viktige infrastrukturanlegg blir rammet på denne måten lammer det i stor grad hele regionen – og gjør det ekstra vanskelig også for nødetatene å få god tilgang. Det er meget vanskelig å navigere og forflytte seg i området, noe som gjør det krevende å få en god nok oversikt. I tillegg skal det ha vært store utfordringer med mobilnettet og dette rammer dette også den viktige kommunikasjonen.

Dette viser definitivt hvor sårbare vi faktisk er overfor naturens krefter. Når uvær av denne typen rammer raskt og på de riktige stedene har vi ikke mye å stille opp med. Dette har skjedd flere steder også tidligere - og det vil skje igjen. Med klimaendringene vi nå ser er sjansen selvsagt stor for at dette vil skje langt oftere enn tidligere – og dette må vi innrette oss etter.

Man kan ikke forebygge denne typen hendelser slik at skadene elimineres helt – men vi kan forebygge langt bedre enn i dag. Vi klarer ikke å stoppe skredene fra å gå, men vi kan sikre den viktige infrastrukturen bedre – og aller viktigst – vi må planlegge fremtidige utbygginger slik at de ikke legges i de mest utsatte områdene. Nettopp denne ukens hendelser viser nettopp dette. NVE utførte for et par år siden sikringstiltak i Årsetelva i Jølster, og dette kan ha hindret hus i å bli tatt av jordras.

Både lokale og nasjonale myndigheter har et stort og viktig ansvar de må være bevisst. Man må i så stor grad som mulig forebygge de mest alvorige konsekvensene. Dette har ikke vært tilfelle i tilfredsstillende grad en rekke steder i landet frem til nå – men med at vi nå ser stadig oftere at naturens krefter påvirker oss i så stor grad, vil dette tvinge seg frem. Vi har ikke noe valg – vi må i lagt større grad tilpasse oss en ny tid. Vi er et land som er meget utsatt for farlige og ødeleggende skred – og det må vi ta inn over oss.

Foreløpig vet vi ikke fullt ut rekkevidden av skredene i Sogn og Fjordane – men naturen har nok en gang vist hvor små vi egentlig er.