Å bygge Nord-Norgebanen fra Fauske til Tromsø ble nylig anslått å koste godt over 100 milliarder kroner. Her en sporveksler på Oslo S med tog til Ski på vei ut fra stasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane

Tre av fire nordlendinger vil ha jernbaneutbygging i Nord-Norge, ifølge en undersøkelse gjort av InFact for avisa Nordlys.

Aller størst oppslutning om jernbaneutbyggingen er det i Troms. 83 prosent av respondentene her ønsker tog. Også i Nordland og Finnmark er oppslutningen høy og på henholdsvis 72,7 og 71,1 prosent.

På spørsmål om hvor langt nord de ønsker at banen skal gå, svarer 40 prosent Kirkenes, 26 prosent Tromsø, 13 prosent Alta og 6 prosent Narvik. Resten vet ikke, skriver Nordlys.

Professor Kjell Arne Røvik i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø (UiT) mener at oppslutningen om jernbaneutbyggingen begynner å ligne et folkekrav.

– Det er meget interessante data, som trolig også kan få politisk betydning, sier Røvik til avisa.

1. juli la Jernbanedirektoratet fram en kostnadsutredning om mulig jernbaneutbygging fra Fauske til Tromsø. Utredningen er en fortsettelse av tidligere utredninger fra 1992 og 2011.

I kostnadsanslaget står det at banen vil koste mellom 113 og 120 milliarder kroner. Banen vil ifølge beregningene ikke være samfunnsøkonomisk lønnsom med et netto tap på mellom 46 og 109 milliarder kroner. Flere har vært kritiske til utredningen, som har høringsfrist 1. oktober.

InFact har i undersøkelsen spurt 1.824 respondenter fordelt på Norges tre nordligste fylker.