<p></p><p>– Vi er en bransje som er utsatt for store svingninger og trenger derfor fleksibilitet og en seriøs uteleiebransje som kan bistå oss når vi har behov for det, sier konserndirektør bygg Hans Olav Sørlie i Veidekke (t.v). BNL-sjef Jon Sandnes håper resten av bransjen vil følge Veidekkes eksempel når konsernet nå slutter seg til Fellesforbundet og BNLs anbefalinger for innleie av arbeidskraft. Til høyre konserndirektør anlegg Øyvind Larsen. Foto: Svanhild Blakstad</p>BNL-sjef Jon Sandnes møtte Veidekkes Hans Olav Sørlie (t.v), Øyvind Larsen, Fehrat Turan og Marianne Wille Haugen på byggeprosjektet Harbitz Torg i Oslo, etter at entreprenørgiganten har bestemt for å skjerpe praksisen rundt innleie. Foto: Svanhild BlakstadFehrat Turan har nylig fått fast ansettelse i Veidekke Entreprenør, etter at han kom til prosjektet på Harbitz Torg på innleiekontrakt. Her med prosjektleder Marianne Wille Haugen. Foto: Svanhild Blakstad

Veidekke går i bresjen for skjerpet innleiepraksis

Som den første av de store entreprenørene slutter Veidekke seg til anbefalingene fra Fellesforbundet og BNL for innleie av arbeidskraft.

BNL og Fellesforbundet ble 25. mai enige om en avtale om anbefalinger til bedrifter på hvordan de skal bestille innleie fra bemanningsselskapene, blant annet etter en rekke negative oppslag i media om ulovlig innleie og stillingsprosenter ned mot fem prosent.

Anbefalingene går blant annet på at innleide skal være ansatt i minst 80 prosent stilling, at de skal få lønn mellom oppdrag, bedre planlegging for økt forutsigbarhet, grunnleggende HMS-opplæring og tydelig definert bosted slik at de som har krav på å få dekket reise, kost og losji får det.

Nylig ble Adecco og Mesterhusgruppen enige om å følge anbefalingene fra BNL og Fellesforbundet og denne uken ble det klart at Veidekke som den første av de store entreprenørene også vil forplikte seg til å følge anbefalingene både når det gjelder egne og underentreprenørers innleie av bemanningstjenester.

– Vi er en bransje som er utsatt for store svingninger og trenger derfor fleksibilitet og en seriøs uteleiebransje som kan bistå oss når vi har behov for det, sier konserndirektør bygg Hans Olav Sørlie i Veidekke til Byggeindustrien.

Han understreker at bakgrunnen for at de vil følge anbefalingene er at de først og fremst ønsker et seriøst arbeidsliv.

– Vår primærsatsning er på egne ansatte, men vi er avhengige av den fleksibiliteten som innleie gir oss. Derfor trenger vi en seriøs utleiebransje, både av hensyn til enkeltindividet, men også med tanke på sikkerhet og på seriøsitet generelt, sier Sørlie.

– Viktig signal

BNL-sjef Jon Sandnes mener Veidekke sender et viktig signal når de som første store entreprenør slutter seg til  anbefalingene fra BNL og Fellesforbundet.

– Det at Veidekke nå går foran og bruker bestillermakten sin for å forme et marked betyr veldig mye. På denne måten er de med på å sørge for at de som ansetter bemanningsselskapene sørger for mest mulig forutsigbarhet og mest mulig hele stillinger, sier Sandnes.

Han både håper og tror at dette vil gi en signaleffekt til resten av byggenæringen.

– Nå regner vi med at både de store entreprenørene og håndverksbedrifter vil følge etter. Da det nye innleieregelverket trådte i kraft 1. januar i år, så man dessverre altfor mange enkelteksempler på ansatte hos bemanningsselskapene både i fem-, åtte- og ti-prosent stillinger. Slik skal vi ikke ha det, sier BNL-sjefen.

Han peker på at utviklingen den senere tiden har gjort det enkelt å skaffe personell.

– Tilgangen på arbeidskraft i byggenæringen har vært veldig god en god stund. Når det blir så enkelt at man på fredag ettermiddag kan ringe og be om et helt lag på mandag – ja, da har vi satt oss i en situasjon hvor det i det lange løp ikke er bærekraftig, sier Sandnes – og fortsetter:

– For det første vil dette over tid bidra til dårligere planlegging, at flere blir sittende på benken og vente på å få en telefon. Det å høyne planleggsingskapasiteten og være i forkant vil kunne skape en større forutsigbarhet for alle, sier han.

BNL-sjefen er opptatt av at de som jobber i bemanningsselskapene skal ha forutsigbarhet og ordnede forhold.

– Vi er en næring som produserer bygg som skal stå i samfunnet i mange tiår, og da er det viktig å levere gode bygg. Samtidig skal vi sørge for å bruke fagkompetanse og sørge for et anstendig arbeidsliv, hvor de som jobber enten hos entreprenører eller bemanningsselskaper kan skaffe seg en sikker jobb og ha en forutsigbarhet i sine inntekter, sier Sandnes.

Prosjektleder Marianne Wille Haugen i Veidekke Entreprenør er også svært tilfreds med at arbeidsgiveren slutter seg til anbefalingene fra BNL og Fellesforbundet.

– Som prosjektleder er jeg opptatt av at alle arbeidstakere på min byggeplass har det bra og har ryddige og ordnede forhold. Det gjelder både egne ansatte, innleide og ansatte hos underentreprenører. Dette nye initiativet bidrar til at vi lettere kan sørge for dette, sier hun.

Foto: Svanhild Blakstad