Bildet viser stikkrennen som er i ferd med å bli dratt under fylkesveg 24 med trafikk over. Foto: Statens vegvesen

Ny metode for skifte av stikkrenner

I løpet av sommeren skal 14 stikkrenner under fylkesvei 24 mellom Borgen og Strandhaug i Sør-Odal kommune skiftes. Stikkrennene skiftes ved bruk av en metode som gjør at en sparer kostnader og reduserer anleggstiden.

Metoden som brukes for å skifte 14 stikkrenner under fylkesveg 24 mellom Borgen og Strandhaug kalles utblokking, og er en metode som ikke er prøvd ut i Hedmark tidligere. 

- Statens vegvesen ønsket å se på alternative metoder som gir mer vei for pengene og som opprettholder fremkommelighet for trafikantene i anleggsperioden. I samråd med hovedentreprenøren Veidekke valgte vi derfor å prøve ut denne metoden. Selve utblokkingen utføres av Båsum Boring AS, forteller prosjektleder Anteja Solberg i Statens vegvesen til vegvesen.no.

Gravefri metode
Utblokking er en gravefri metode for å etablere nye rør i eksisterende rør. 

- I korthet utføres dette ved å etablere en grop for trekkeutstyr i den ene enden av røret som skal skiftes. Trekkeutstyret dras gjennom røret til den andre siden av røret hvor det er en innføringsgrop for ny ledning. På vei tilbake drar trekkeutstyret med seg det nye røret. Utblokking av rør egnes til rør helt opp til en meter i diameter og en lengde på 300 meter. Vi er godt fornøyd med resultatet og vil absolutt vurdere å bruke denne metoden fremover, forklarer Solberg.

- Flere fordeler med utblokking
Det er flere grunner til at utblokking er valgt som metode ved skifting av stikkrenner under fylkesvei 24.

- En grunn til at utblokking ble valgt istedenfor utgraving er fordi utblokking er en mer effektiv metode. Ved utblokking kan en stikkrenne skiftes på betraktelig kortere tid enn ved utgraving. Samtidig sparer vi en del penger på å bruke utblokking fremfor graving, noe som vil gi oss mer vei for pengene, fortsetter Solberg.

En annen grunn til å velge utblokking er at denne metoden har mindre konsekvenser for fremkommeligheten for trafikantene enn det utgraving har. 

- Vi tror også kvaliteten blir bedre fordi innvendige rør blir sterkere og i realiteten tåler mer. Ved utblokking unngår vi også uforutsette grunnforhold, samt setningsskader og ujevnhet i overflaten som kan oppstå etter utgraving, forteller Anteja Solberg.

Glad for mer veg for pengene
Statens vegvesen skifter stikkrennene under fylkesvei 24 på vegne av veieier Hedmark fylkeskommune. Anne Karin Torp Adolfsen er fylkesråd for samferdsel i Hedmark fylkeskommune, og hun er glad for at Vegvesenet benytter en metode som i praksis gir mer vei for pengene. 

- Reduserte kostnader er bra. Det gir mulighet for mer trafikksikker og bedre vei for enda flere, sa Torp Adolfsen under en befaring av skifte av stikkrenne under fylkesvei 24 ved Sognnabben camping.

Befarer skifte av stikkrenne; Pål Bergheim fra Båsum Boring AS, Ronny Finvik fra Statens vegvesen, fylkesråd Anne Karin Torp Adoflsen fra Hedmark fylkeskommune, Jørn Jakobsen og Anteja Solberg fra Statens vegvesen samt Bjørnar Bekken fra Veidekke befarte torsdag 27. juni skifte av stikkrenne under fylkesvei 24 ved Sognnabben camping. Foto: Statens vegvesen