Illustrasjonsfoto: Madeleine Bergheim

Omsetningsvekst også i 2018 for de 100 største - her er listen

Boomen i bygg er nok over for denne gang, men anleggsdelen i markedet sørget likevel for vekst
i BA-markedet samlet sett også i 2018. 

Omsetningen til de 100 største entreprenørene i undersøkelsen vår økte med cirka 15 prosent fra 2017 til 2018, men mye skyldes at vi har valgt å ta med de største tekniske entreprenørene, hvor vi fikk inn tall fra GK Gruppen og Bravida. Selv uten disse vokste omsetningen til de 100 største kraftig i 2018. Resultatet derimot endte på moderate 2,9 prosent.

Etter hvert som bedriftenes regnskap blir publisert i offentlige statistikker, vil vi også få med de bedriftene som ikke besvarte skjemaet vårt for 2018. Tabellen vil bli kontinuerlig oppdatert på bygg.no.

Oversikten er utarbeidet av Prognosesenteret på vegne av Byggeindustrien.

Du kan lese mye mer om De 100 største i bygg og anlegg i Byggeindustrien nummer 11. Her finner du også dyptgående analyser rundt ulike deler av oversikten.

Se oversikten her

Om undersøkelsen
Byggeindustriens årlige oversikt over nøkkeltallene til store bygge- og anleggsbedrifter skal omfatte
de 100 største bedriftene i bransjen. I tillegg omfatter oversikten også de andre bedriftene vi har mottatt regnskapstall for.  Oversikten gjelder bygg- og anleggs­entreprenører samt byggmestere og ferdighusfabrikanter. Bedrifter som driver med innredning og installasjonsarbeider (malere, glassmestere, elektrikere etc.), byggevareproduksjon, arkitektfirmaer og rådgivende ingeniørfirmaer, er normalt ikke med i oversikten, men vi har nå åpnet opp for de tekniske entreprenørene. GK Gruppen går inn på en 6. plass målt etter omsetning, mens Bravida går inn på 10. plass.

Datagrunnlaget er et spørreskjema som er sendt til bedriftene i Byggeindustriens bedriftsdatabase. Vi har også hentet noen tall fra Brønnøysund-registeret, via Proff-firmasøk.

Siden 1970-tallet
Byggeindustriens oversikt over nøkkeltall til store bygge- og anleggsbedrifter begynte for øvrig allerede på 1970-tallet. Frem til 1990 dekket oversikten imidlertid bare de 50 største «ordinære» entreprenørbedriftene, det vil si at bedrifter som produserte ferdighus og oljeplattformer ikke var med.

Den komplette listen finner du her.

Der finner du også oversikten over De 100 største i bygg og anlegg siden 1993.

Fotnoter til listen:

* ) Tallene inkluderer også virksomheter som ikke så lett kan skilles fra bygge- og anleggsproduksjonen. F.eks. er noen bedrifter involverte i eiendomsvirksomhet og noen i industrivirksomhet.

1) Vi får ikke oppgitt tall fra Skanska for den norske virksomheten alene – og har derfor brukt ressurser på å finne frem til sannsynlige tall på bakgrunn av informasjon fra offentlige registre.

2) NCC Industry, NCC Building og NCC Property Development og NCC Infrastructure er inkludert.

3) JM: Omsetningen inkluderer både boligutvikling, egenproduksjon og eksterne entrepriser. Boligutviklingsomsetning innkluderer mva. Det er ikke mulig må skille ut omsetningen som gjelder ren bygge- og anleggsvirksomhet eks. mva.

4) Vestlandsentreprenøren inkluderer Bergen Bydrift as, Preis vegdrift as, VE-anlegg as, Tertnes Entreprenør as, Kjos Maskin AS og Opedal Anlegg as.

5) Ø.M. Fjeld konsern har ikke utarbeidet konsernregnskap for 2018, og er representer ved de fire selskapene Ø.M. Fjeld, Wito, Evensen & Evensen og Asker Entreprenør.