Anett Andreassen (t.v.) i Statsbygg og Håvard Brekke Bell (t.h.) i Catenda snakker med Frode Aga og Christian Aarhus om papirløse byggeplasser i denne episoden av Byggeplassen. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Podkast: Hva er vitsen med papirløse byggeplasser?

Hva er egentlig en papirløs byggeplass, og hva er vitsen med det?

– For oss er papirløs byggeplass egentlig så enkelt at du tar digitaliseringen ut på byggeplassen, sier direktør digitalisering og utvikling, Anett Andreassen i Statsbygg i den siste episoden av Byggeindustriens podkast Byggeplassen.

– Vi trykker ikke ut masse tegninger som vi tradisjonelt pleier å gjøre på byggeplassene våre. Det betyr at det ikke går håndverkere rundt der med en tegning på baklomma. Som kanskje ikke er helt riktig oppdatert, eller kanskje er feil versjon. Og at de som er ute på byggeplassen får tilgang til all informasjon. Vi setter opp BIM-kiosker, gir de nettbrett og forskjellige ting som gjør at de får tilgang på digitale verktøy. Det er for oss en digital byggeplass.

– Men får dere håndverkerne til å kutte ut tegningen i baklomma?

– Vi har prosjekt i Bergen nå. Der satt jeg sammen med tømrerne, unger gutter i 20-årene. De hadde aldri sett BIM eller hatt om det på skolen, og brukte det på dette prosjektet. Jeg spurte dem om de hadde lyst til å gjøre det på en annen måte. Nei, sa de, de vil ikke gå tilbake. Det er intuitivt. Det er ingen som går på kurs for å lære seg Vipps. Det er ganske enkelt, svarer hun.

Daglig leder Håvard Brekke Bell og Catenda opplever stor suksess med programmet Bimsync både i Norge og i utlandet. Men han tror ikke nødvendigvis at det er bare er programvare som blir viktig for å lykkes med papirløse byggeplasser fremover.

– Når BIM kommer mer og mer på byggeplass, må man ha veldig gode grensnitt som kanskje er spisset på den enkeltes behov. Kanskje må du ha en egen app for jernbindere, og en egen for tømreren. Vi vet ikke helt ennå. Kanskje kommer det inn noen roboter som må ha et grensesnitt. Vi må tillate oss dytte litt, vri, prøve og feile. Nå er det ikke lenger sånn at vi har alltid gjort det sånn, og derfor gjør vi det sånn nå også, men nå er det en utvikling som gjør at vi alltid må gjøre det litt annerledes, sier han.

– Jeg tror det er mye rom for robotisering. Kanskje nærmest nå er å tenke at det ikke er så mye teknologi, men mer prosess. Hvordan legge opp en byggeplass så det går skikkelig unna og alle vet hva de skal gjøre hver dag. Det er en nok en del prosessuelle ting som kommer til å bety mer enn bare teknologien, legger Bell til.

Dette er bare noe av det vi prater om i en episode som strekker seg fra Gol til Barcelona og ut i Star Wars-universet.