White vant europeisk arkitekturpris

White arkitekter Oslos design av ny psykiatrisk klinikk i Nuuk ble tildelt utmerkelsen ’Highly Commended’ i den prestisjefylte arkitekturprisen European Healthcare Design Awards 2019 i kategorien ’Future Healthcare Design’.

Whites utforming av om- og tilbyggingen av Carlanderska sjukhuset i Göteborg vant i kategorien ’Design for Adaptation and Transformation’. 

European Healthcare Design Awards deles ut til ’multidisiplinære prosjektgrupper som har vist enestående visjon, lederskap og kunnskap i design, utvikling og implementering av prosjekt som positivt har forandret leveransen og opplevelsen av omsorg for pasienter og de samfunnene de tjener’.

I kategorien ’Future Healthcare Design’ ble White tildelt utmerkelsen ’Highly Commended’ for sin utforming av en ny psykiatrisk klinikk i forbindelse med Dronning Ingrids Landshospital i Nuuk. Prinsippene for ’healing architecture’ er blitt brukt for å skape et åpent og helende miljø. For å sikre et effektivt prosjekt i det arktiske miljøet brukes en rasjonell byggeteknikk med få byggematerialer for å minimere byggetiden og minske transportkostnader. Bygningen har konstruksjon i tre og er utviklet i samarbeid med Florian Kosche og ÅF Engineering AS.

- Arkitekturen søker å skape et omsorgsfullt og helende miljø med direkte kontakt til det storslagne arktiske landskapet utenfor. Plassen og omgivelsene utgjør en betydelig kraft som har vært premissgivende for designet av den nye trebygningen i Nuuk. Det er stas at den skandinaviske arkitekturen for våre fremtidige helende miljøer får internasjonal oppmerksomhet og blir verdsatt på denne måten, sier Jenny Mäki, ansvarlig arkitekt for prosjektet på kontoret i Oslo i en pressemelding.

Carlanderska sjukhuset, vinner av kategorien ’Design for Adaptation and Transformation’, ble bygget på ideen om at "frisk luft, omgivelsenes skjønnhet og harmoni var en medvirkende faktor til pasientens bedring". Denne ideen gjelder fortsatt og sykehuset skal etter ombyggingen oppfattes som en helhet, med forlengelsen som et moderne tillegg. Med fremtidens omsorgsbehov i tankene, har White skapt en helhet som realiserer visjonen om "mulighetenes sykehus".

- Å fullføre sykehusbygningen som startet for 100 år siden, har vært veldig inspirerende. Ved å supplere med moderne utstyrte lokaler har det vært med å gi Carlanderska sjukhuset forutsetningene for å utvikles videre i sitt opprinnelige miljø, sier Ulla Antonsson, som sammen med Roger Johansson er ansvarlige arkitekter, og mottok Premien på European Healthcare Design 2019 Congress i London i tirsdag kveld.

European Healthcare Design Awards arrangeres av Architects for Health og SALUS Global Knowledge Exchange med det formål å bidra til utviklingen av kunnskap og standarder i utformingen av omsorgsmiljøer rundt i verden.