Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Bedriftsleder frikjent etter dødsulykke - politiet må betale erstatning

Bedriftslederen fikk først vite om den alvorlige tiltalebeslutningen gjennom media flere måneder etter at politiet hadde tatt ut tiltale. Nå er 65-åringen helt renvasket i Nordmøre tingrett, fire år etter at en innleid gravemaskinfører døde i en tragisk arbeidsulykke.

Bedriftslederen fra Møre og Romsdal var tiltalt for å ha unnlatt å hindre en gravemaskinfører i 50-årene å gjennomføre en farefull operasjon med rensking av berg.

Arbeidsoperasjonen som ble utført høsten 2015, endte med at gravemaskinen som anleggsarbeideren satt i, falt utfor en bergskrent.

Føreren av maskinen døde.

Frikjent

Nå er bedriftslederen som hadde leid inn den erfarne gravemaskinføreren fra enkeltpersonsforetaket til den forulykkede, frikjent i Nordmøre tingrett.

Retten konkluderer i dommen med at påtalemyndigheten har bygd saken sin på feil grunnlag.

Mannen som omkom jobbet ikke med rensking av berg, slik tiltalen beskriver.

Oppdraget hans var begrenset til bore og sprenge i fjellet etter at en annen maskinfører hadde rensket berget i forveien.

Det risikofylte i arbeidet var først og fremst knyttet til å kjøre over rensket berg med beltegående maskin.

Samtidig som bedriftslederen er frifunnet, er politiet dømt til å betale 154.465 kroner i erstatning til bedriftseieren for å dekke saksomkostninger.

Alvorlig tiltale

I dommen kritiseres politiet for mangelfull etterforskning.

– Tiltalen er alvorlig. Forsvarer har forut for hovedforhandlingene åpenbart nedlagt betydelig innsats for å opplyse saken, både faktisk og rettslig. Det er på det rene at han i sitt faktiske utdrag har inntatt flere sentrale dokumenter som ikke fremgår av påtalemyndighetens bevisoppgave. Videre har vitneførselen fra forsvarer vært med på å belyse flere høyst relevante spørsmål, heter det i dommen.

– Tiltalen var rett og slett feil

Advokat og partner i Elden, Thomas Skjelbred. Foto: Elden

Mannens advokat Thomas Skjelbred i Advokatfirmaet Elden er svært kritisk til politiets håndtering av saken, og er glad for at anleggslederen nå er totalt renvasket.

– Tiltalen fra påtalemyndigheten var mangelfull på flere punkter. For det første var arbeidsoperasjonene som foregikk da ulykken inntraff, andre enn de som var beskrevet i tiltalen. For det andre var lovforskriftene som straffeprosessloven krever skal oppgis i en tiltale, ikke dekket. Tiltalen var rett og slett feil, sier Thomas Skjelbred til Byggeindustrien.

– Det er viktig å understreke at bedriftslederen har ført bevis for at virksomheten hans har tilfredsstillende rutiner på plass rundt styring, oppføling og kontroll av helse-, miljø- og sikkerhet på arbeidsplassen, legger han til.

Menneskerettighetsbrudd

Aktor hadde lagt ned påstand om betinget fengsel i 30 dager, samt en bot på 20.000 kroner subsidiært fengsel i 10 dager.

Thomas Skjelbred sier han vil bli overrasket dersom politiet velger å anke saken.

– Saken er meget gammel. At politiet valgte å ta ut tiltale, var i seg selv svært overraskende. Tiltalen ble formelt tatt ut i slutten av november 2018, men den ble først formidlet til min klient via media i januar 2019. Det er svært uheldig, sier Skjelbred som mener en eventuell anke vil være svært belastende for hans klient.

– Politiet har selv omtalt at den tiden som er gått innebærer et menneskerettighetsbrudd, og det vil derfor være meget overraskende om de skal trekke ut tiden ytterligere. Det vil i tilfelle ikke gjøre bruddet noe mindre, sier Thomas Skjelbred.

– Uferdige undersøkelser

Bedriftslederens advokat er også svært kritisk til politiets etterforskningsarbeid.

– Det er helt grunnleggende å ivareta arbeidstakernes sikkerhet på norske arbeidsplasser, og når det skjer ulykker så skal Arbeidstilsynet og politiet undersøke de faktiske forholdene. Det forutsetter at de gjør en grundig jobb, og ikke baserer seg på uferdige undersøkelser som ikke avdekker hva som faktisk har skjedd. Jeg oppfordret påtalemyndigheten til å gjøre ytterligere undersøkelser i denne saken, blant annet knyttet til hva den innleide gravemaskinføreren hadde av interne kontrollsystemer i sitt eget firma. Det ble aldri gjort, sier Skjelbred.

Politiet: Sterkt beklagelig

Politiadvokat Merethe Falkevik i Møre og Romsdal politidistrikt beklager at saken har strukket ut i tid.

– Det ga jeg også uttrykk for i retten. Menneskerettighetene er klare på dette punktet, og det er sterkt beklagelig at denne saken har tatt så lang tid som den har gjort. Dette har vært en stor belastning for den tiltalte, men også for de etterlatte og de øvrige partene i saken, sier Merethe Falkevik til Byggeindustrien.

– Årsaken til at saken ikke har blitt prioritert høyere, har med ressurssituasjonen vår å gjøre, forklarer hun.

– Mannens advokat er sterkt kritisk til måten politiet har håndtert og etterforsket saken på. Har politiet vært grundige nok i sin etterforskning?

– Jeg er helt enig i at alvorlige arbeidsulykker skal etterforskes grundig og detaljert. I dette tilfellet mener påtalemyndigheten det var riktig å ta ut tiltale. Tingretten har på sin side har kommet til en annen konklusjon, sier Falkevik.

Hun sier det er statsadvokaten, som signerte tiltalen, som skal ta stilling til om saken skal ankes eller ikke.

Byggeindustrien har foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar fra statsadvokaten.