Rusdalsåni vannkraftverk på Moi i Rogaland. Foto: OBOSRusdalsåni vannkraftverk på Moi i Rogaland. Foto: OBOS

OBOS åpner vannkraftverk i Rogaland

OBOS Energi har åpnet Rusdalsåni vannkraftverk på Moi i Rogaland.

Nye Rusdalsåni vannkraftverk på Moi i Rogaland åpner nå etter 13 år med planlegging, skiver OBOS i en pressemelding. Kraftverket skal produsere strøm tilsvarende forbruket til 2.000 OBOS-leiligheter.

– OBOS Energi kjøpte prosjektet Rusdalsåni i april 2016. Da startet vi detaljprosjektering og prosessen med å bygge. Vi er glade for at dette kraftverket endelig er i gang med å produsere ren og grønn strøm, sier Marius Asheim, daglig leder i OBOS Energi.

Ved utgangen av 2021 skal OBOS-konsernet være selvforsynt med egenprodusert fornybar strøm, heter det i pressemeldingen. Målet er å utvikle en vannkraftproduksjon som tilsvarer 650 gigawattimer (GWh). Bak utbyggingen står det heleide datterselskapet OBOS Energi.

Rusdalsåni utnytter et fall på 206 meter. Rørgaten er 3.450 meter lang, og ligger nedgravd i terrenget langs fylkesvei 3, Rusdalvegen. De lokale grunneierne har jobbet med prosjektet i mange år, og de skal være involvert i den daglige driften, skiver OBOS.

– En prioritet fra vår side er å tilpasse vannkraftverket til lokale forhold og gjøre så lite inngrep som mulig i naturen rundt, sier Asheim.