Rosenholm borettslag

Foto: OBOS Nye HjemFoto: OBOS Nye HjemByggherrerepresentantene Stian Svae (til venstre) og Sindre Fredsvik (til høyre) er godt fornøyd med utførelsen av Rosenholm borettslag som er ledet av prosjektleder Thomas Willumsen Dalene i AF Bygg Oslo AS.

AF Bygg Oslo AS har oppført åtte boligblokker for Obos Nye Hjem på Rosenholm sør i Oslo.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Leiligheter

Bruttoareal: 15.955 kvadratmeter

Kontraktssum eks. mva.: Ca. 242 millioner kroner

Byggherre: Obos Nye Hjem

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Arkitekt: Spor Arkitekter

Landskapsarkitekt: Dronninga Landskap

Rådgivere: RIAku: Brekke & Strand l RIBr, RIByFy, RIG: Rambøll l RIB: WSP Engineering og Contiga l RIVA/infrastruktur: Multiconsult l RIE: Boro Rie l RIV vent: Bjerke Ventilasjon l RIV rør: Lars Myhre Østfold

Underentreprenører og leverandører: Oppmåler/landmåler: Solli & Hoff Oppmåling l Grunn- og utomhusarbeider: Håkanes Maskin l Råbygg: Contiga l Mur/flis: Mjøndalen Mur og Puss l Branntetting/isolering, ståldører: Firesafe l Blikkenslager: HB Blikk l Elektro- og Rørleggerarbeider: Assemblin l Ventila-
sjon: Bjerke Ventilasjon l Heis: Kone l Lås og beslag: Certego l Taktekker: Hesselberg Tak l Tømrer: EFC Norge l Vinduer og balkongdører: Norgesvinduet Bjørlo l Tredører: Swedoor l Rekkverk og aluminiumsdører: Sagstuen l Ståltrapper: Safe Exit l Malerarbeid: Edvardsson Entreprenør l Parkett: ParkettPartner l Kjøkken: Sigdal l Systemhimling: Isoteks Bygg l Utomhus/gartner: Håkanes Maskin l Badekabiner: Part l Byggtapetsering: Oslo Tapet og Gulvbelegg

For drøyt to år siden, i april 2017, startet AF Bygg Oslo byggingen av det nye boligfeltet, som ligger sørøst for Holmlia, på grensen til Oppegård kommune, 20 minutters gange unna Holmlia senter. Prosjektet består av to blokkrekker, der den øverste rekka har fem etasjer med boliger og to plan med parkeringskjeller, mens den nederste rekka har tre boligetasjer uten parkeringsgarasje. Det er svært god parkeringsdekning med totalt 124 p-plasser til de 120 leilighetene. Parkeringsanlegget er oppgrader i forhold til andre sammenlignbare prosjekter, og det er oversiktlig og flott. Alle blokkene har utvendige svalganger.

– Prisgunstig

I det øverste komplekset, som består av tre blokker, har boligkjøperne allerede flyttet inn i 50 av de 60 leilighetene. I de fem nederste blokkene, som også består av 60 leiligheter og har utvendig trappeadkomst, begynner innflytting 11. juni. Den 15. august i år skal hele prosjektet være ferdigstilt, da utendørsarbeidene avsluttes.

– Dette er et boligprosjekt som vi mener er prisgunstig ut ifra standard og beliggenhet, med leiligheter fra 45 til 118 kvadratmeter, og priser fra under tre millioner til drøyt fem millioner kroner, sier prosjektsjef Stian Svae i Obos Nye Hjem AS til Byggeindustrien. Sammen med prosjektleder Sindre Fredsvik er han byggherrerepresentant for byggherren.

Solrik beliggenhet

Rosenholm borettslag ligger svært solrikt til og de fleste av leilighetene har luftig og god utsikt mot vest og nord. Her er ingen gjennomgangstrafikk, da boligkomplekset ligger inn mot skogen og grensenært til Oppegård kommune, hvor det ifølge Svae ikke vil bli bygd flere boliger. Samtidig er det gangavstand til kjøpesenteret Kolben i Kolbotn sentrum, samt Holmlia senter med butikker og kollektivtilbud, både tog og buss. Rosenholm togstasjon ligger i kort gangavstand fra boligområdet, som egner seg godt for barnefamilier.

Det er brukt stål og hulldekker som byggemetode for blokkene, og prosjektleder for AF Bygg Oslo, Thomas Willumsen Dalene, forteller at store steinmasser er kjørt bort.

– Terrenget her er skrått og bratt, og rundt 24. 000 kubikkmeter stein er tatt ut. Men ellers har det vært greie grunnforhold å bygge i, sier Dalene til Byggeindustrien.

Punktfundamentert

Blokkene er punktfundamentert til fjell. Fasadene er cembritplater og panel, og taket er i betong.

– Innvendig er det parkettgulv som er bygget opp ca. 13 centimeter fra betongen. For det meste er trestavsparkett benyttet, men noen av leilighetene er oppgradert med enstavsparkett. Skilleveggene i leilighetene er stort sett i betong og gips. Baderommene er prefab fra Part AB i begge byggetrinn. Her er det flislagte vegger og gulv med vannbåren varme. Forøvrig har leilighetene oppvarming fra radiatorer, sier prosjektlederen.

– God standard

Totalt har 17 leiligheter en oppgradert standard med blant annet enstavsparkett, integrerte hvitevarer og spotter i entreen. Alle leilighetene har kjøkken fra Sigdal.

– Prosjektet er en samarbeidsavtale mellom AF Bygg Oslo og Obos Nye Hjem, og er nesten en tro kopi av Stenbråten borettslag ved Mortensrud, som ble ferdig i 2008. Det er dette borettslaget som var utgangspunktet for Rosenholm borettslag. Samarbeidet med AF har formet prosjektet, og det har vært konstruktivt hele veien. Vi har klart å bygge leiligheter med god standard til en rimelig pris. Det var dette som var forutsetningen for at prosjektet skulle bli realisert, sier Stian Svae, og forteller at det fremdeles er leiligheter til salgs.

– Fasinert av beliggenheten

Det er Spor Arkitekter AS som har tegnet Rosenholm borettslag. Sivilarkitekt Amund Vik forteller om historien bak prosjektet.

– Vi prosjekterte naboboligene rett nord for de nye blokkene for rundt 20 år siden, den gangen området bare het Rosenholm. Det var planlagt å benytte samme hustypene på søndre del av området, men på grunn av for høye kostnader, ble prosjektet stilt i bero. Opp gjennom de siste ti årene har det blitt vurdert ulike løsninger for billigere boligbygging på Rosenholm sør. Utfordringene kostnadsmessig har særlig vært knyttet til at boligprisene er lavere her enn i mange andre områder i Oslo, sier Vik til Byggeindustrien.

Han forteller at han fra første stund ble fasinert av beliggenheten til Rosenholm, øst for jernbanen og Holmlia senter.

– Det er en veldig solrik beliggenhet med flott utsikt mot vest. Terrenget gjorde det naturlig å bygge tyngst bakerst der de høyeste blokkene med fem etasjer er satt opp, og noe lavere foran. På den måten får man et mer oppbrutt landskapsbilde, sier Vik, og legger til at det visuelle uttrykket er skapt etter ønske om tilknytning til naturen rundt boligprosjektet, med grålige bergflater og furuvegetasjon.

– Gode planløsninger

– På de nederste blokkene har vi valgt beiset trepanel i en varm farge, mens den øverste blokkrekka har gråtonete plater med innslag av grålig treverk. Rundt inngangspartiene til begge blokkrekkene har vi valgt noe mer bruk av farger, sier Spor-arkitekten.

Om den innvendige formgivningen forteller han at det er valgt denne er valgt ut ifra et ønske om tradisjonelle, nøkterne leilighetstyper.

– Som vanlig har vi forsøkt å utnytte arealet best mulig for å få gode planløsninger, noe jeg mener vi har lyktes med. Personlig synes jeg ellers at det er viktig å få utnyttet et slikt område, med nærhet til jernbanen, til boligbygging, sier Vik.


Flere prosjekter