C:\DCIM\100GOPRO\GOPR0223.GPR

Storstøp på Tønset Bru

I forbindelse med landets største veikontrakt, OPS-prosjektet Rv3/25 som går gjennom Løten og Elverum kommune, har Skanska Norge satt bort noen av betongkonstruksjonene i underentreprise til Eiqon Anlegg AS. 

Mandag 3. juni ble en ny milepel i prosjektet nådd. Da ble det over 1.000 kubikkmeter store brudekket til Tønset Bru støpt. Brukonstruksjonen er en av de største ved prosjektet og blir en del av det fremtidige veikrysset der Rv3 og 25 møtes.

Eiqon Anleggs jobb styres av Roman Borovsky og Ole-Hermann Larsen. Tønset Bru er en av fire bruer de bygger samtidig på rv.3/25. Dekkestøpen til Tønset bru er noe de begge har sett frem til over lengere tid.

– De største utfordringene med en støper på over 1.000 kubikkmeter betong er forhold til logistikk, herunder plassering av betongpumper, tilkomst av betongbiler og back-up. Det har vært tett samarbeid med Skanska sin interne massetransport ved anlegget for å rydde best mulig plass for betongbilene under støpen - de har prioritet. Det har også vært et viktig samarbeid med betongleverandøren Betong Øst Hamar og Betong Øst Elverum for å få til en jevn og god leveranse av betong, sier Borovsky og Larsen.

Det ble kjørt betong fra begge blandeverkene, samtidig og på det meste var man oppe i en leveringshastighet på 90 kubikkmeter i timen.

– Støpeplan ble gjennomgått med alle arbeiderene før støp, og totalt var 27 personer involvert fordelt på to skift. Hele støpen ble gjennomført på en lang dag. Gjenstående arbeid som oppspenning av spennarmering, støp av kantdragere og riving av reis er planlagt ferdig rundt månedsskifte, legger de to til.

For hele Rv3/25 prosjektet brukes lavkarbonbetong som er en del av kriteriene for å tilfredsstille kravene til en CEEQUAL Whole Team Award, som også Statens vegvesen og OPS selskapet Hedmarksvegen er en del av.

Fakta om Tønset bru:
- Total byggetid er seks måneder fra start til slutt av ferdig bru.
- Totalt går det med over 220 tonn armering og over 1.300 kubikkmeter betong.
- Totalt benyttes 170 tonn armering i dekket.
- Brua har et stort og komplekst spennarmeringsystem med 40 spennkabelrør og over 30.000 meter med spennkabler i dekket.