NorSun har store planer for virksomheten sin i Årdal. Nå skal de investere over en halv milliard på Årdalstangen innerst i Sognefjorden. Arkivfoto.

NorSun investerer over halv milliard i Sogn

NorSun har sikret seg 515 millionar kroner for å øke produksjonskapasiteten ved fabrikken i Årdal.

Tirsdag melder Sogn Avis at selskapet nå har gjennomført en emisjon på 230 millioner kroner for å doble produksjonskapasiteten, innføre ny teknologi og redusere kostnadene betydelig.

NorSun produserer silisiumskiver, såkalte waferer, som er en av de viktigste komponentene i solpanel.

- Selskapet gjennomførte tirsdag morgen ein ekstraordinær generalforsamling der denne emisjonen ble godkjent, skriver Sogn Avis.

Nysnø Klimainvesteringer og ABN AMROs Energy Transition Fund investerer totalt 160 millionar, mens resten kommer fra eksisterende aksjonærer.

Emisjonen blir fulgt av ytterligere 285 millioner kroner i lån og tilskudd fra Enova og Innovasjon Norge.

- I et raskt voksende marked for monokrystallinske wafere, har NorSun utviklet planer for å øke kapasiteten og ta i bruk ny produksjonsteknologi. Vi er meget godt fornøyde med at både nye investorer, Nysnø og ABN AMRO, og eksisterende aksjonærer har vurdert disse planene som attraktive. I tillegg har betydelige lån fra Enova og Innovasjon Norge vært sentrale for å sikre den totale finansieringen av prosjektet, sier styreleder i NorSun, John Andersen jr., i en pressemelding.

NorSun har produsert n-type monokrystallinske wafere til høy-effektive solceller i mer enn ti år ved produksjonsanlegget i Årdal som har en kapasitet på 450 MW per år.

Nå er monokrystallinske wafere i ferd med å bli den nye standarden i solenergiindustrien. For å opprettholde og øke markedsandelen vil NorSun mer enn doble produksjonen til 1.000 MW per år.

- Jeg vil takke alle våre dyktige ansatte og konstruktive partnere for å ha gjort denne utvidelsen mulig, sier Svenn Ivar Fure, CEO, NorSun i meldingen.

- Produksjonskapasiteten vi har i dag, har vært utsolgt i lang tid, og økt kapasitet vil bli ønsket velkommen av kundene våre. Ny og vesentlig oppgradert produksjonsteknologi vil også bidra til at vi kan redusere enhetskostnadene og holde oss konkurransedyktige, sier Fure.