Fagpressens gravepris 2019 gikk til redaksjonssjef Frode Aga i Byggeindustrien/bygg.no. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fagpressens gravepris til redaksjonssjef Frode Aga

Byggeindustriens redaksjonssjef Frode Aga ble torsdag kveld tildelt Fagpressens gravepris 2019 under utdelingen av Fagpresseprisene.

Aga mottok prisen for sitt grundige arbeid rundt konsulentbruken i Bane NOR og Follobaneutbyggingen.

Prisen ble delt ut foran en rekke bransjekolleger av jurymedlem Anne Hafstad.

Juryen begrunner graveprisen slik:
"Blant det aller viktigste vi som journalister kan gjøre som en del av vårt samfunnsoppdrag, er å avdekke misbruk av offentlige midler. Å avsløre at dine og mine skattepenger havner i lommer de ikke burde vært. At offentlige midler renner ut og kostnadsrammer sprekker. Årets prisvinner har på imponerende vis avdekket nettopp dette. Gjennom et usedvanlig bredt og grundig kildearbeid med samtaler med en rekke kilder internt og eksternt. Gjennom innsyn i postjournaler, gjennom dypdykk i Brønnøysundregisteret, Skatteetaten, rettsdokumenter, regnskap og årsrapporter har prisvinneren avslørt et offentlig prosjekt som sprenger alle økonomiske rammer. En innleid konsulent som får 12,7 millioner kroner og har ni roller i andre selskaper. Om millionlønninger allerede før jobben begynner og om fire kolleger som har en felles fortid i Singapore. Dette er gravejournalistikk av ypperste klasse. Dette er historien om Bane NOR og Follobanen. Årets gravepris går til journalist Frode Aga i Byggeindustrien og bygg.no for saken om konsulenter i Bane NOR."

- Det er selvsagt meget hyggelig å kunne motta anerkjennelse for arbeidet som er lagt ned i denne artikkelserien, sier en glad Frode Aga etter utdelingen på Månefisken.

Sjefredaktør Arve Brekkhus i Byggeindustrien/bygg.no er stolt over arbeidet Aga har utført i forbindelse med denne saken og at innsatsen ble hedret med graveprisen.

- Frode Aga har fulgt utbyggingen av Follobanen i regi av Bane NOR tett gjennom en lang periode og har lagt ned et betydelig arbeid i denne saken. Han har systematisk og grundig jobbet frem opplysninger rundt hvordan en av våre største offentlige byggherrer velger å gjennomføre sine prosjekter og hvilke konsekvenser dette har medført, sier Brekkhus.

Sonja Holterman og Hans J. Skjong i Utdanning fikk hederlig omtale for artikkelserien "Hjemmebarna", om flere tusen barn som sitter hjemme og ikke får skolegang. Det fikk også Øystein Windstad i Fagbladet for kritiske saker om arbeidsforholdene i skjønnhetsbransjen i Norge.

Juryen for Fagpresseprisene 2019:
• Kjersti Stavrum, direktør i Stiftelsen Tinius. Juryleder
• Anne Hafstad, journalist i Dagens Medisin
• Tormod Haugstad, redaktør i Teknisk Ukeblad
• Morten Løberg, fotograf
• Reidun Kjelling Nybø, ass generalsekretær i Norsk Redaktørforening
• Nina Thorvaldsen, mediebyrået IUM
• Yngve Vogt, journalist i Apollon