Jon Sandnes (t.v.) er meget glad for å få Jon Karlsen til å lede arbeidet med det digitale veikartet.

Jon Karlsen skal lede arbeidet med det digitale veikartet

Byggenæringens aktører har sammen tatt initiativet til etableringen av det digitale veikartet – som styres av BNL. Nå har BNL ansatt tidligere Glava-sjef Jon Karlsen til å lede arbeidet med å få til en felles digitalisering av byggenæringen.

– En samlet byggenæring stilte seg bak etableringen av det digitale veikartet, som er en metode for hvordan en sammensatt næring skal digitalisere sammen. Nå etablerer BNL et nettverk med bakgrunn i denne metoden som vi håper skal brukes av bedriftene og organisasjonene i samspill med det offentlige i å få på plass en heldigital byggenæring. Ved å bruke dette nettverket kan vi samle næringen digitalt og derigjennom kunne bygge bedre og mer effektivt. Dette nettverket er BNL opptatt av at skal være fundamentert i hele næringen, og jeg er meget godt fornøyd med å få Jon Karlsen med sin erfaring til å lede dette arbeidet og dette nettverket, sier adm. dir. Jon Sandnes i BNL.

– I årene fremover vil det, som blant annet Bygg21 har påpekt, være helt avgjørende å digitalisere byggeprosessen. Det ser vi at Jon har gjort i praksis i sin tid som leder av Glava og dette vil være nyttig i arbeidet med å lede digitaliseringsnettverket, legger Sandnes til

– Spennende
Jon Karlsen, som til sommeren går helt ut av Glava/Saint-Gobain Byggevarer, ser frem til å ta fatt på oppgaven med å digitalisere næringen. Ikke minst ønsker han å få virksomhetene til å forstå det viktige verktøyet digitaliseringen innebærer for å få gode industrielle prosesser – og hvilke gevinster man kan hente ut av dette.

– Det er veldig spennende å bli spurt om å lede en slik prosess. Jeg har gjennom hele karrieren vært opptatt av hvordan næringen kan bli mer industriell. Økt grad av digitalisering er et helt nødvendig verktøy for å nå en slik målsetning. Jeg går inn i denne oppgaven med de forutsetningene jeg har – ikke som digitaliseringsekspert - men med en bedriftsleders tankegang, sier Karlsen.

Han peker på at det vil bli avgjørende å få frem perspektiver rundt lønnsomheten det å ta i bruk digitale hjelpemidler vil gi. Han vil ikke gå dypt ned i de tekniske løsningene.

– Skal vi lykkes med å heldigitalisere næringen må vi få styrene og bedriftslederne til å skjønne hvilke enorme muligheter og inntjeningspotensiale det ligger i å jobbe digitalt. Kun da kan vi komme dit vi ønsker, legger Karlsen til.

Jobben hans blir nå å implementere digitaliseringstankeganen i hele verdikjeden i næringen og på alle nivåer, og da ikke minst hos beslutningstakerne.

– Når lederne ser at det er lønnsomhet i dette – så skjer det noe, påpeker han

Ligget i dvale
Sandnes sier at arbeidet med det digitale veikartet nå en periode har ligget i dvale – og det har vært liten fremdrift.

– For to år siden ble det etablert en forening i forbindelse med dette arbeidet, og denne ble lagt ned i vår. Samtidig sa vi at vi ville ta initiativ til etableringen av et nettverk. Det at vi må digitalisere sammen gjennom hele verdikjeden er avgjørende – og tanken er nå å få ny kraft rundt dette arbeidet med engasjementet til Jon Karlsen, påpeker Sandnes.

Karlsen kommer til å sitte i BNL-organisasjonen på Majorstuen, men det vil ikke være i kraft av en fulltidsstilling.

– Jeg kommer til å bruke de ressursene som trengs til oppgaven – og vil ikke minst bruke mye tid i startfasen til å komme inn i arbeidet og få med meg mange aktører i denne felles bransjeoppgaven. Jeg skal ut og snakke med folk – og sørge for fremdrift i prosjektet og sikre at vi har med oss hele verdikjeden, sier Karlsen.

Sandnes peker på at digitaliseringsarbeidet som er gjort av ulike aktører i næringen over lang tid har vært drevet frem av ekspertene innen feltet.

– De har gjort en fantastisk jobb – og vi trenger i aller høyeste grad fortsatt deres kompetanse. Men vi trenger også å få digitaliseringsarbeidet inn i styrerommene og etablert budskapet hos toppledelsen i selskapene ute i hele næringen slik at de virkelig kan se nytteverdien i digitaliseringen. Derfor er jeg så glad for at Jon har takket ja til å ta på seg denne oppgaven med å lede digitaliseringsarbeidet i næringen, legger Sandnes til.

Starter i midten av august
Karlsen vil starte opp i midten av august med å designe en prosess og et løp for å få med hele nettverket videre.

– Medvirkning og eierskap blir viktig for å sikre en god kontinuitet i dette arbeidet – og jeg håper derfor på tett og god dialog med en rekke miljøer rundt om i næringen, sier Karlsen.

Både Sandnes og Karlsen er likevel ydmyke i forhold til den omfattende digitaliseringsjobben næringen står overfor.

– Det er en enorm oppgave, men sett i forhold til omfanget av hva vår næringen skal levere, trenger vi et stort engasjement rundt arbeidet som skal gjøres og vi som næring er nødt til å samle oss i dette arbeidet, sier Sandnes.