Signeringen av avtalene. Både Daniel K. Siraj (til høyre) og fylkesordfører Anette Solli er fornøyde. Foto: Marius Vannum, Akershus fylkeskommune

Grunneiere bidrar med over to milliarder til Fornebubanen - nå utfordrer OBOS-sjefen staten til å ta sin del av ansvaret

Grunneiere på Fornebu og Akershus fylkeskommune signerte onsdag 6. juni avtaler om grunneierbidrag til bygging av Fornebubanen. Til sammen skal grunneierne bidra med i overkant to milliarder kroner til realisering av banen. OBOS bidrar alene med en milliard kroner.

– Slik ser en milliardavtale ut! @Obos1 bidrar med 1 milliard til Fornebubanen. Nå må Staten ved @samferdselsdep ta sin del av ansvaret slik at banen kan komme på plass, skrev OBOS-sjef Daniel K. Siraj på Twitter etter at han og flere andre signerte avtalen som sikrer Fornebubane-prosjeket over to milliarder kroner.

(Saken fortsetter under bildet.)

Avtalen mellom Akershus fylkeskommune og OBOS, Selvaag, Aker, KLP, Telenor Arena, Telenor eiendom, Bærum kommune, Teleplan og K2 Eiendom/Fornebu Hotellinvest ble undertegnet på Telenors hovedkontor 6. juni.

- Vi som grunneiere har brettet opp ermene ordentlig for å få til Fornebubanen. Bare vi i OBOS bidrar med en milliard kroner. Bærum kommune har bidratt med en høy utnyttelse på Fornebu og fylke og kommune med Oslopakkemidler. Nå må staten raskt lukke sin diskusjon og komme tilbake med de 50 prosent de har lovet. Det skylder de hele regionen, skriver Daniel K. Siraj i en SMS til Byggeindustrien.

Fylkesordfører Anette Solli takket grunneierne og Bærum kommune for å legge til rette for at avtaler om grunneierbidragene kom på plass.

– Dette er en gledens dag, nå er grunnmuren lagt. Signeringen i dag sikrer grunneierbidraget til Fornebubanen. Nå har grunneierne på Fornebu tatt ansvar, og Bærum kommune har regulert slik at de har et inntektspotensial. Dette er helt vesentlig for å få bygget Fornebubanen, sier fylkesordfører Anette Solli i en pressemelding.

Den totale summen fra grunneierbidragene er 2, 040 milliarder kroner.

Med dette har Akershus fylkeskommune fått på plass sin del av grunneierbidragane som skal inn i finansiering av Fornebubanen.

Det er lagt til grunn at grunneierne totalt skulle bidra med tre milliarder kroner til Fornebubanen.

500 millioner var allerede sikret på Fornebu av Statsbygg og Oslo kommune i forbindelse med salg av eiendommer i 1999, og Oslo kommune forpliktet seg til å hente inn 460 millioner kroner i grunneierbidrag fra Oslosiden.

De resterende pengene, 2,040 milliarder kroner, skulle hentes inn fra grunneiere på Akershus-siden, og da fortrinnsvis grunneiere på Fornebu.

Fakta om Fornebubanen

Fornebubanen vil bli cirka 8,3 km lang og vil ha seks underjordiske stasjoner, med navnene Fornebu, Flytårnet, Fornebuporten, Lysaker, Vækerø og Skøyen.

På Majorstuen planlegges en enkel tilkobling til eksisterende T-banenett.

På Fornebu skal det være både stasjon og drifts-base, inkludert hensetting av vogner, vaskehall, verksted og kontorfasiliteter.

Total kjøretid på strekningen blir cirka 12 minutter.

Ved åpning av Fornebubanen skal det være en frekvens på to tog i kvarteret i hver retning, men infrastrukturen skal være dimensjonert for fire tog i kvarteret.

Styringsrammen for Fornebubanen er 16,2 milliarder kroner (eks. mva. 2018-kroner).