Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Halvparten dropper brannøvelse hjemme

Mer enn halvparten av oss har aldri hatt brannøvelse og prøvd rømningsveiene hjemme. - Det er uansvarlig! Du er nødt å vite hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne, sier brannekspert.

- Sekundene du sparer på å ikke nøle kan være livsviktige. Du må vite hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne,  sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren i en pressemelding.

Det er skremmende høye tall som kommer fram i en undersøkelse Frende Forsikring har fått utført. 54 prosent sier at de aldri har hatt brannøvelse og sjekket rømningsveiene i huset sitt. Ti prosent sier at de ikke kan huske sist de gjorde det.

Bare 15 prosent oppgir at de har hatt brannøvelse det siste året.

De fleste branner oppstår hjemme- For de fleste er det en selvfølge å øve på dette på jobb, skole og i barnehage, men det er minst like viktig å øve der vi bor og sover. De fleste branner og branntilløp oppstår i hjemmet, og alle burde vite hva de skal gjøre hvis det skjer, sier Janicke Larsen, leder for forebyggende avdeling i Bergen brannvesen.

Det er YouGov som har gjennomført undersøkelsen på vegne av Frende Forsikring.

- Her har mange en jobb å gjøre. Det tar ikke lang tid å gjennomføre en brannøvelse, men det gir desto større trygghet, sier Larsen.

Hold rømningsveiene ryddigHvis det begynner å brenne har du liten tid. Du rekker ikke tenke stort, og må reagere lynkjapt.

- Da kan du ikke begynne å lure på hvor rømningsveien er, om du har en brannstige eller hvordan slukkeutstyret skal håndteres, sier Frendes brannekspert.

Det er også viktig at rømningsveiene holdes ryddig hele året.

- Spesielt gjelder dette i blokker med mange beboere i hver oppgang, sier Janicke Larsen.