Miljø selger

Nordmenn som er på utkikk etter nye boliger blir stadig mer kresne i sine valg - og dette gjelder ikke minst med tanke på miljøhensyn - og hva de forventer og krever innen dette feltet. Og så langt har vi bare begynt å se starten på dette.

At nordmenn er kravstore er ikke spesielt overraskende gitt standarden vi er vant til når det gjelder boliger og hvor mange kroner vi må legge på bordet for å sikre oss en god bolig – ikke minst med tanke på kjøp av leiligheter i sentrale strøk og pressområder. Alle får selvsagt ikke alle sine ønsker oppfylt - men standarden på nye boliger holder generelt nå et høyt nivå med tanke på kvalitet.

Over tid har det vært relativt enkelt å selge ut sine leiligheter for en rekke av landets utviklere, men dette vil selvsagt variere og i de nærmeste par årene kan man forvente et noe mer flatt marked – noe som gjør at det vil kunne bli større kamp om kundene , som igjen gjør at flere må strekke seg enda lenger for å kunne selge ut sine prosjekter og sikre en god nok avkastning på utbyggingene.

I tiden fremover vil dette i tillegg til å dekke basisbehovene - være å ha den riktige miljøsatsingen i de enkelte prosjektene. Vi har sett dette komme sakte men sikkert over en lengre periode allerede – men det er noe som nå er i ferd med å skje i markedet. Stadig flere vurderer nå hvilke miljøstandard det enkelte prosjekt har før man er villig til å gå inn i det som for de fleste er livets største investering - å skaffe seg en ny bolig.

Dette gjør nå at en rekke boligutviklere er i ferd med å sette sine tydelige miljøpreg på både virksomhetene, men også de enkelte prosjektene. Flere kjører en felles standard på alle sine boliger som skal ut markedet, mens noen justerer dette fra prosjekt til prosjekt. Vi ser også at det er flere ulike modeller og sertifiseringsløsninger som blir prioritert når man skal dokumentere og vise frem hvilken miljøstandard man bygger etter. Konsepter som BREEAM, Svanemerket og Miljøfyrtårn er alle ordninger som brukes i en rekke prosjekter i dag – og som vi vil se mer av i tiden fremover.

Vi tror vi bare har sett begynnelsen på denne utviklingen. Morgensdagens kjøpere vi i langt større grad kreve å kjøpe boliger som setter miljøet aller høyest – og vil ikke en gang vurdere en ny bolig som ikke oppfyller de høyest tenkbare miljømålene. Det vi har sett nå er bare den første bølgen – de unge som er i ferd med å vokse opp i dag – og som om et par tiår skal utgjøre den viktigste kjøpegruppen, vil ha et helt annet forhold til dette en dagens generasjon - og vil sette helt andre krav til hva de skal investere i.

Dermed vil vi trolig kunne se enorme endringer i hvordan boligene bygges, hvordan de er utformet – og hvordan de utnyttes, enn i dag. Det kan også være helt andre finansieringsmodeller enn det som i dag er mest vanlig. Hvordan dette vil utvikle seg fremover er det ingen som helt ut vet – men vi vet bare at det vil skje langt mer de neste ti årene enn hva vi har sett i løpet av de siste 20 årene vi har lagt bak oss. Nye prosjektmodeller vil tvinge seg frem – og de som ikke allerede har begynt å sette sine grønne preg på sine boliger har virkelig en utfordring å ta tak i. Og de bør begynne å skynde seg.