Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Vil bygge underjordisk kulturanlegg for 90 millioner i Bergen

På plassen nedenfor Sentralbadet i Bergen foreslås «Nøstebyen» med et flyttet 1800-tallshus og et underjordisk kulturanlegg, blant annet for å huse Bergens berømte pepperkakeby.

Det skriver Bergens Tidende i en artikkel på sine nettsider.

Arkitekt Ola B. Siverts, Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum AS og Roger Iversen, som eier nabotomten, ønsker, ifølge artikkelen på bt.no, å skape nytt liv på området nedenfor Sentralbadet.

Prosjektet har foreløpig en prislapp på nærmere 90 millioner kroner.

– Vi vil skape en attraksjon for hele Bergen, et opplevelsessenter som kan vise byen i fortid, nåtid og fremtid – med modeller og moderne digitale virkemidler, sier Siverts, som jobber i Arkitektgruppen Cubus.

Det mer enn 200 år gamle Ekerserhuset, som tidligere lå i Jonsvollkvartalet, ble demontert i 2001 og plassert i en rubbhall på Askøy i påvente av at man skulle finne en alternativ tomt.

Initiativtakerne ønsker å gjøre noe spesielt med det fredede trehuset.

– Poenget er at vi først graver en stor hall under bakken før Ekserserhuset kommer på plass. Der kan vi skape et opplevelsessenter for byutvikling, tilrettelagt for både barn og voksne. Pepperkakebyen vil ha en naturlig plass – og hele kvartalet med sine mange gamle hus og smau vil bli byens «Skomakergate» i adventstiden. Pepperkakebyen er jo barnas måte å fortelle om byen på, sier Siverts.