<p>Steve Watts avduker plaketten som beviser at Mjøstårnet er verdens høyeste trehus. Foto: Jørn Hindklev</p>Foto: Jørn Hindklev

Mjøstårnet klargjort for Guiness rekordbok

Tirsdag avduket styreformann Steve Watts i Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) plaketten som er det synlige beviset på Mjøstårnet er verdens høyeste trehus. – Mjøstårnet kommer i Guiness rekordbok, sier han.

CTBUH har utviklet de internasjonale standardene for måling av høye bygninger, og er organisasjonen som tildeler statuser som «verdens høyeste bygg» og registrerer skyskrapere over hele verden.

Tirsdag var Watts i Norge og kunne avdekke en plakett på Mjøstårnet. Plaketten er det synlige beviset på at Mjøstårnet med sine 85,4 meter offiselt er verdens høyeste trebygg.

– En av de mest fascinerende dagene i min karriere

Styreleder Steve Watts i CTBUH har over 30 års erfaring med høye bygninger.

– Dette er en de mest spennende og fascinerende dagene jeg har hatt i min karriere. Da jeg var på flyplassen i London i går twitret jeg at jeg var på vei mot fremtiden. Mjøstårnet tar høye bygninger over i et nytt spor. Dette har ingen gjort tidligere, sier Watts.

Arthur Buchardt, Steve Watts og Rune Abrahamsen (administrerende direktør i Moelven Limtre). Foto: Jørn Hindklev

Også byggherre Arthur Buchard fant frem de store ordene ved avdukningen.

– Dette er et lite steg for mennesket, men et stort steg for menneskeheten. Det er på en måte det første steget på månen, uttalte byggherre Arthur Buchardt med en liten dose humor ved den offisielle avdukingen av plaketten.

– Det er ikke en annen kommune enn Ringsaker i verden som har mangfoldet, produkter og kompetanse som kreves for å bygge dette bygget. Jeg vil takke alle som har bidratt til å bygge Mjøstårnet, dette er det ingen som kunne gjort alene, sier Buchardt.

Mjøstårnet - en skyskraper?

– Kan Mjøstårnet virkelig kalles en skyskraper?

– Ja, det er et relativt begrep. Alle bygg som er høyere enn den eksisterende silhuetten er høyt. Mjøstårnet er absolutt et høyt bygg, sier Watts til Byggeindustrien.

Foto: Jørn Hindklev

Watts fastslår at det alltid er krevende å bygge høye bygg, men at det er enda mer krevende å bygge høye bygg som skal romme flere funksjoner. I Mjøstårnet er det både hotell, kontorer og leiligheter.

– Når man på toppen av dette skal bygge det i en bærekonstruksjon i tre, forstår jeg at det har vært en stor utfordring for alle som har vært med i dette prosjektet, sier han.

Nytt spor for høye bygninger

Han opplyser at CTBUH har tre høyt på sin agenda.

– Vi vet alle at tre er det eldste og mest bærekraftige byggematerialet som finnes. Da jeg selv ankom bygget, måtte jeg ta og føle på det. Du føler deg bra i dette bygget. Tre er høyt på vår agenda, og det kommer til å bli enda viktigere i fremtiden, og Mjøstårnet viser en retning. Ikke bare på grunn av bygningen i seg selv, men på grunn av hva som må skje med byene våre i fremtiden, sier han.

Watts fastslår at Mjøstårnet setter Brumunddal på kartet, også internasjonalt.

– Jeg er ikke den eneste som kommer til å besøke Mjøstårnet. Jeg kjenner flere som allerede har krysset av Brumunddal på kartet, sier han.

Hvilken internasjonal betydning kan Mjøstårnet få?

Det kan du lese mer om i et intervju med Watts i Byggeindustrien nr 9.