Lövön. Foto: Trafikverket

Veidekke overtar for utkastede italienere på svensk megaprosjekt

Veidekke har fått i oppdrag av det svenske Trafikverket å utføre sikringsarbeid over og under bakken på to tunnelentrepriser på Lovön i Stockholm.

I mars ble det kjent at konsortiet som opprinnelig fikk jobben var blitt kastet ut av det svenske Trafikverket. Det var de to italienske entreprenørene Vianini Lavori S.p.A og Cooperativa Nuratori & Cementisti – C.M.C. di Ravenna Società Cooperativa som sto bak arbeidsfellesskapet. Italienerne inngikk i august 2016 kontraktene til en verdi av 3,5 milliarder svenske kroner med Trafikverket. Den svenske byggherren pekte på mangelfull HMS-arbeid på to tunnelentrepriser på prosjektet E4 Förbifart Stockholm som årsak til avgjørelsen.

Entreprisene inngår i veiprosjektet Förbifart Stockholm, og oppdraget gjelder for en avgrenset tidsperiode. Sikringsentreprisen er basert på løpende regning med beregnet volum cirka 100 millioner svenske kroner, skriver Veidekke i en pressemelding.

Veidekke har nå fått oppdraget med å utføre såkalte sikringsarbeider over og under bakken i Lovöns tunnelentrepriser, slik at man kan overlevere en fungerende, sikker og velholdt arbeidsplass til entreprenøren som skal ferdigstille prosjektet. Sikkerhetsarbeidet består blant annet i å fullføre armeringsarbeid, transportere bort masse, asfaltere, samt å supplere dokumentasjon.

– Vi er stolte og glade over å bli vist tillit til å gjøre sikringsarbeidene på Lovön. Samtidig har vi et stort ansvar for å utføre arbeidet best mulig, slik at neste entreprise får de beste betingelser for å fullføre prosjektet, sier anleggsleder Konstantin Spinos i Veidekke Anläggning Öst.

Arbeidet skal gjennomføres som utførelsesentreprise og kompenseres etter løpende regning med samspill ifølge Trafikverket nivå høy. Kontrakten er forhandlet uten forhåndsannonsering, og fordi det haster svært med å starte sikringsarbeidet, er det i samsvar med svensk lov om offentlige anskaffelser benyttet såkalt unntaksprosedyre.

– For at alle parter i prosjektet skal jobbe godt og effektiv sammen, legger vi stor vekt på involvering. Da kan vi jobbe trygt og effektivt og levere til rett kvalitet og tid, sier regionleder Marcus Andersson i Veidekke Anlægning Öst.