Næringen trenger en sterkere felles røst

Torsdag ble den første toppledersamlingen til prosjektet «BAE-næringen SAMMEN2020» gjennomført. Denne samlingen viser at store deler av verdikjeden er klare til å gjøre en innsats for å løfte næringen og synliggjøre dens enorme betydning.

Samlingen viser samtidig at det er forbedringer å hente gjennom hvordan næringen oppfattes av omverdenen - og ikke minst hvordan budskapet bør frontes.

Rundt 60 toppledere fra ulike ledd i hele verdikjeden var samlet på Meet Ullevaal torsdag formiddag. Etter hvert skal dette tallet økes ytterligere til rundt 75 deltakende virksomheter. Interessen for å delta i prosjektet er stort – og engasjementet rundt hvilke forbedringspunkter man bør prioritere er absolutt til stede. Det kom frem mange gode ideer på samlingen – både i forbindelse med innleggene som ble holdt fra scenen og gjennom de oppsummerende samtalene mellom deltakerne.

Skal man lykkes med denne satsingen er det imidlertid avgjørende at man etter en god initierende prosess klarer å få frem et sett arbeidspunkter som skal resultere i en konkret arbeidsplan og noen klare målsettinger man ønsker å nå gjennom samarbeidet. Dette må ikke bli en prateklubb for lederne, men et verksted med klare og konkrete arbeidsmål - som er målbare.

Det finnes i dag en rekke arenaer i næringen som fungerer som møteplasser, men initiativet som nå er tatt viser at det absolutt også er plass til en slik toppledersamling og at dette er noe som har vært savnet. Men skal man lykkes både i dette arbeidet, og på noe lengre sikt – må næringen og dens aktører, og ikke minst næringens budskap, fremstå mer samlet og sterkere enn i dag. Som Torger Reve fra BI påpekte under samlingen, er det ikke lenger slik at byggenæringen er en ikke-næring, men det er fortsatt et stykke å gå før næringen fremstår som den burde. Ikke minst er det fortsatt i stor grad en fragmentert næring vi er en del av, som omfatter en rekke organisasjoner, virksomheter og røster med til dels ulike synspunkter, ønsker, krav og budskap inn mot politikerne og det offentlige rom. Skal man klare å fremstå som en samlet næring, med tydelige ønsker, synspunkter – og ikke minst for å kunne klare å vise frem hva den kan levere på en god nok måte, må man klare å jobbe frem en sterkere felles røst – som har langt større tyngde enn hva som er tilfelle i dag. Det er fortsatt mange ulike stemmer og synspunkter som kommer fra ulike hold. Gjennom opprettelsen av BNL har man klart å bygge opp en langt sterkere røst enn næringen har hatt tidligere - noe man ikke minst har opplevd de senere årene – der BNL har tatt en stadig sterkere rolle både mot det politiske miljøet og offentligheten ellers. Men det er fortsatt sprikende syn i og rundt næringen – og det er ikke slik at BNL dekker hele verdikjeden – slik den ideelt sett burde. Om dette vil kunne skje på kort eller noe lengre sikkert er ikke godt å spå i dag - men skal man klare å samle næringen rundt en felles stemme – er dette veien å gå. Om man lytter til Torger Reve var han nokså klar torsdag: «Dere må ha en felles næringsrøst. Det er mange som står bak SAMMEN2020, og det er bra, men det ligner på landbruket før Norges Bondelag. Dere må ha én røst mot politikerne».