Nikolaisen: Opp til fem prosent bedre margin på heldigitale prosjekt

På Sammen2020 fortalte Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen at entreprenørene som har prøvd seg på heldigitale prosjekt, melder om at det har ført til økte marginer i prosjektene.

- Vi ser på småprosjektene at vi får til heldigitale prosjekter fra start til mål. Alle har tilgang til oppdatert informasjon hele tiden, og det er ingen tvil om at det forandrer effektiviteten i byggeprosjektene, sa Nikolaisen.

- Når vi prater med entreprenørene, nevner de til oss at de har opp til fem prosent bedre margin på disse prosjektene. Vi har ennå ikke nok materiale til å si at det er gjennomgående, men ingenting som sier at det er negativt.

Han pekte også på at heldigitale prosjekt også gir lavere klimafotavtrykk, og trakk frem at det kan bli spesielt store besparelser på stor infrastrukturprosjekt. Tanken er at mer presise prosjekt gir lavere materialbruk, og Nikolaisen er overbevist om at det er mye å hente her.

Som representant for begge de største byggherrene på henholdsvis bygg og anlegg hadde Nikolaisen et unikt utgangspunkt til å få frem et sammensatt budskap. Han trakk også frem fremsnakking og samarbeid som viktige nøkkelord i tiden fremover.

- Det kan se ut som om det er en oppfatning at først må vi forklare hvor dårlig det går med oss først. Jeg tror at det er de aller flinkeste som er mest opptatt av å bli bedre. Det er de aller flinkeste som snakker om kontinuerlig forbedring. Den raskeste veien til målet er å snakke om det som går bra, og de flinkeste som er de besteendringsagentene, sa Nikolaisen.

Både Statsbygg og Nye Veier er opptatte av tidliginvolvering av leverandørene, og dette er han overbevist om at det bare kan komme gode ting ut av.

- Samarbeid og tillit blir selvfølgelig også viktig, og det er ikke mangel på vilje til samarbeid i vår næring. Vi ser en tydelig bevegelse at de fleste byggherrer trekker inn leverandørene tidligere inn i prosessen. Det legger til rette for mer innovasjon, og skaper en tillitsbasert samhandling, mente han.