Nå må du være oppmerksom

Sesongen har allerede startet for fullt for alle som er ute på jobb for å sørge for at vi skal få bedre asfaltdekker og for å gjøre mange mil med vei litt bedre rundt om i hele landet. Se til at de får en trygg hverdag på jobben.

Det er nemlig ingen selvfølge. Den omfattende asfaltleggingen og det store drifts- og vedlikeholdsarbeidet som skal gjennomføres rundt om i landet det kommende halvåret skjer som oftest med pågående trafikk på alle kanter. Det er risikabelt i seg selv – og spesielt farlig kan dette bli om ikke bilistene spiller på lag med veiarbeiderne. All erfaring viser at så dessverre ikke er tilfelle. Like sikkert som at skiltingen og den manuelle dirigeringen kommer frem på en rekke strekninger på vårparten, er det at en altfor stor andel av bilistene gir blaffen eller ikke får med seg skilting og instruksjoner fra dirigentene – og dermed skaper farlige situasjoner både for seg selv, sine medtrafikanter – og ikke minst for de som utfører arbeid i og ved veien.

Om det er skiltet med 30 eller 50 km/t fartsgrense, er det denne grensen som gjelder. Velger du å suse forbi i 80 km/t utsetter du veiarbeiderne for stor fare. Hvert eneste år oppstår det mange farlige situasjoner på grunn av dette – og innimellom skjer det dessverre også alvorlige ulykker. Omfanget av drifts- og vedlikeholdsarbeidet har vært gjennom en kraftig og nødvendig vekst de senere årene, noe som medfører at det da også blir mer arbeid som skal gjennomføres på noen relativt korte måneder i sommerhalvåret. Dette er arbeid som er sterkt etterlengtet.

NCC Industry Norges administrerende direktør Joar Caspersen tar denne uken opp problematikken i en gjestekommentar her på bygg.no. Han skriver blant annet: "Dessverre finnes det enkelte som ikke følger godt nok med eller som ikke respekterer sikkerhetstiltakene på stedet. Ved å ikke følge skilting, veisperringer og trafikkdirigering kan en enkelt person sette sitt eget og mange andres liv i fare."

Det er selvsagt helt riktig. Veiarbeidernes sikkerhet er opp til meg og deg som bilister. Håpet er at flere nå har lært av denne tematikken som er blitt reist av ulike instanser med jevne mellomrom – men dessverre vil vi nok også i år oppleve farlige situasjoner med bakgrunn i tankeløse sjåfører. Forhåpentligvis velger politiet å prioritere kontroll nettopp i slike områder. Stedene hvor det gjennomføres veiarbeid er et område hvor ikke bare trafikantene er utsatt – men en tredjepart som står meget svakt i møte med en bil i høy fart. I enkelte land har man høyere bøtesatser om man bryter fartsgrenser i områder skiltet med pågående veiarbeid. Kanskje dette også er noe som burde settes fokus på her i Norge. Som oftest må det kraftig lut til for at det skal få effekt – så også i dette tilfellet. De som konsekvent bryter alle regler i denne typen områder må få en reaksjon som gjør at de endrer kjørestil. Det er tross alt regelmessige lovbrudd som skjer på arbeidsplassen til mange hundre personer rundt om i landet vi her snakker om.

Ro ned - og tenk på risikoen du utsetter deg selv og alle andre for!