Knut Arne (t.v.) og Frode Aaltvedt er i ferd med å overta familieselskapet Aaltvedt betong, og de har store planer om flere nye produkter. Foto: Edle Eidbo-Hansen/Telemarksavisa

Aaltvedt satser på sand og sirkulærøkonomi

Sand og betongbriketter blir viktige og nye satsingsområder for Aaltvedt Betong fremover.

Den tradisjonsrike belegningssteinprodusenten Aaltvedt Betong er i midt i et generasjonsskifte, og tredje generasjon Aaltvedt er godt i gang med nytenkning. Selv har brødrene Knut Arne og Frode stor tro på fremtiden, og ikke minst to satsinger på sirkulærøkonomi og sand.

Gull av gråstein

– Det som er spennende er at vi nå kommer inn i sirkulærøkonomi. Å håndtere avfall blir mer og mer aktuelt, ettersom mange får krav om nettopp det. Det som er avfall for en, er råvare for en annen - men kanskje ikke i den konsistensen som det er levert i. Derfor ser mange på mulighet til å støpe det inn, sier viseadministrerende direktør Knut Arne Aaltvedt i Aaltvedt Betong til Byggeindustrien.

Det er flere år siden betongselskapet begynte å prate om brikettproduksjon, men det har tatt tid før markedet har modnet. Med stadig flere krav til håndtering av avfall, er det stadig flere som ser verdien av å bearbeide råstoffene i stedet for å deponere dem. Aaltvedt Betong har per nå prosjekter gående med Eramet, Elkem, Rockwool og Ferroglobe Manganese. Tidligere i år fikk bedriften på plass tillatelsene fra myndighetene som gjør at de kan starte prøveproduksjon sammen med Rockwool.

– Rockwool har noen avfallsstrømmer som de håndterer. De tar inn avfall fra noen andre, men kan ikke bruke alt det avfallet i sin produksjon som det er. For å bearbeide det så leier de produksjon hos oss. Kort fortalt støper vi avfallet inn i en stein, som de så kan bruke som råstoff i sine smelteovner, forklarer Aaltvedt.

Skiensbedriften tester nå ut hvilke stoffer man kan gjøre dette med, og tanken er at de kan gjøre dette med alle stoffer som passer sammen med sement. Selskapet ser også for seg at dette kan åpne helt nye markeder for dem.

– I utgangspunktet er det nesten utømmelige mengder avfall rundt omkring. En annen fordel er at fabrikken vår ligger ved kai, så vi har hele verden som marked, sier han. For bedriften kan også fordelaktige importregler inn og ut av EU gjøre dette enda mer lukrativt.

Overtar sandtak

Nylig meldte Telemarksavisa at Aaltvedt har overtatt uttaket fra et lokalt sandtak, og dannet det nye selskapet Grenland sand og grus AS.

Aaltvedt familien fikk leiekontrakt med en av grunneierne på Nenset, som ligger mellom Porsgrunn og Skien. Dermed har de sikret seg tilgang på rundt to millioner tonn sand, og dette har de store planer for.

– Vi ser for oss en forretningsmodell på tre trinn. Det første er å ta ut sand som vi tar inn i vår egen produksjon, og salg av sand i bulk. Det neste er å se på en investering i et tørke- og sekkeanlegg, slik at vi kan lage sandprodukter av ulike typer som for eksempel strøsand og fugesand. Det siste trinnet kan bli veldig interessant. Vi ser på mulighetene for å kunne starte tørrmørtelproduksjon, forteller han.

– Det markedet er enormt stort, og det som gjør det enda mer interessant er at vi gjennom Aaltvedt Betong allerede har etablerte og gode logistikksystemer og kontakter inn i alle de store byggevarekjedene. Vi tror det vil være lettere å få innpass der når vi allerede har etablerte salgskanaler, legger Knut Arne til.

De håper at de skal komme ordentlig i gang med sekker og mørtel i løpet av 2020 og 2021. Nå jobber man med å få innvilget en søknad til mineralforvaltningsmyndighetene om konsesjon til å ta ut sand på Nenset. Når den er på plass, starter arbeidet med de neste trinnene.