Hildegunn Bjerke i Finans Norge og Susanne Vist i TEF har samarbeidet om sikkerhetsforskriftten for varme arbeider.

Takentreprenørene fornøyde med endringer i sikkerhetsforskrift

Finans Norge og takbransjen er enige om å endre kravene ved utførelse av varme arbeider med bruk av åpen flamme på tak. – Vi er takknemlige for at de har lyttet, forteller Susanne Vist i TEF.

Sikkerhetsforskriften for varme arbeider, som vedtas og forvaltes av Finans Norge, brukes som grunnlag når forsikringsselskapene fastsetter vilkår for bygg- og ansvarsforsikring.

Forskriften fastsetter sikkerhetskrav for arbeider på tak og omfatter blant annet bruk av åpen flamme.

Bransjeforeningen for takentreprenører (TEF) støtter i hovedsak innholdet i sikkerhetsforskriften, men over tid har det vært uenighet om punktet som gjelder åpen flamme.

- Særlig gjelder uenigheten sikkerhetsforskriftens krav om avstand til parapet , gjennomføringer, sluk, gesimser og lignende. Bransjen mener at dette kravet er for strengt, og at det ikke er nødvendig med avstand der det dreier seg om taktekking på underlag og konstruksjon av ubrennbart materiale, skriver bransjedirektør Susanne Vist i TEF i en e-post til Byggeindustrien

God dialog

Etter flere møter om temaet har Finans Norge imøtekommet takbransjens ønske om å endre forutsetningene for bruk av åpen flamme.

Endringen, som gjøres gjeldende fra 1. januar 2020, åpner for at åpen flamme kan benyttes uten sikkerhetsavstand forutsatt at det ikke er brennbare materialer i parapet, gesims, gjennomføringer, sluk og lignende. Forutsetningen for unntak fra forbud er at konstruksjonen, inklusiv isolasjon, er gjennomgående ubrennbar.

Vist skriver at de er takknemlige for dialogen og for at Finans Norge har lyttet til bransjeforeningen og fagpersoner i bransjen.

- Vi er glade for at Finans Norge har vært åpen for dialog og møter med bransjen. Bransjeforeningen mener endringen som blir gjort gjeldende fra 1. januar 2020 er viktig for de som utfører takarbeider, og for byggkvalitet. Vi har nylig signert samarbeidsavtale med If Forsikring, og har en god plattform for utvikling av forsikringsprodukter og kompetansehevende tiltak, forteller hun.

Revideres hvert femte år

Avdelingsdirektør for bygning Hildegunn Bjerke i Finans Norge skriver i en e-post at forsikringsutbetalingene har blitt reduserte etter at kompetansesertifikatet i ordningen ble innført ved årtusenskiftet.

– Sikkerhetsforskriften revideres hvert femte år, slik at den er tidsriktig og tilpasset byggenæringen, forteller hun.