Sverre Myrli (A) mener samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) må ta utviklingen i anleggsbransjen på høyeste alvor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ap: Samferdselsministeren må ta utviklingen i anleggsbransjen på høyeste alvor

- Utviklingen i anleggsmarkedet er urovekkende og bør følges videre, sier Arbeiderpartiets transportpolitikse talsperson, Sverre Myrli.

Onsdag meldte Byggeindustrien at antall tilbud til Statens vegevesen har gått kraftig ned de siste årene, og at landets største entreprenør - Veidekke - vil tone ned satsingen på vei i Norge.

I siste halvdel av 2018 leverte de kun tre tilbud til Statens vegvesen, mens de i 2015 leverte nærmere 100.

Arbeiderpartiet er uroet over signalene fra ett av lokomotivene i norsk byggenæring.

– Det er urovekkende at Norges største entreprenør sier de vil satse mindre på vegbygging. Hvis dette er betegnende for hele næringa vil vi etter hvert får et stort problem. Jeg vil på det instendigste be samferdselsministeren, som øverste politisk ansvarlig, om å ta dette på høyeste alvor og umiddelbart gå i dialog med næringa, sier Sverre Myrli til Byggeindustrien.

– Norske entreprenører må utgjøre ryggraden

Arbeiderpartiet frykter mindre interesse fra de norske aktørene, vil åpne dørene for utenlandske entreprenører i større grad enn i dag.

– Det skal satses stort på bygging av veg og jernbane i årene som kommer, og derfor er myndighetene og bygge- og anleggsnæringa avhengig av et godt samspill. Det er ikke særlig problematisk at utenlandske entreprenører får noen enkeltoppdrag, men det er de norske entreprenørene som må utgjøre ryggraden i norsk veg- og jernbanebygging, sier Myrli-

– Norske entreprenører er helt i fremste rekke når det gjelder å ta i bruk ny teknologi, som for eksempel nye digitale planleggingsverktøy. De er også helt avgjørende når det gjelder utvikling og kompetanse i næringa. Dette gjelder spørsmål som det å ta inn lærlinger og det gjelder i arbeidet med helse, miljø og sikkerhet. I disse spørsmålene spiller norsk bygge- og anleggsnæring en helt sentral rolle, sier Myrli. 

Opplever ikke at en samlet bransje trekker seg ut

Statssekretær Tommy Skjervold (Frp) i Samferdselsdepartementet skrev i en e-post til Byggeindustrien at de ikke opplever en samlet bransje trekker som seg ut av markedet, men heller at aktørene er mer bevisste og selektive på hvilke konkurranser de deltar i.

– Å gi tilbud på store kontrakter er mer krevende enn på små, og det er krevende å delta i flere store konkurranser parallelt. Tilbyderne må derfor velge bort noen konkurranser. Prekvalifisering brukes også i økende grad, noe som i seg selv reduserer antall tilbydere, selv om det er med flere tilbydere i innledende runder, skriver Skjervold i en e-post til Byggeindustrien.