Utdannings- og forskningsminister Iselin Nybø legger ned den virtuelle grunnsteinen. Foto: Skanska

La ned virtuell grunnstein for Skanska-prosjekt - trolig den første i hele verden

Fredag 5. april ble det som trolig er verdens første virtuelle grunnsteinsnedleggelse gjennomført for prosjektet Alrek Helseklynge i Bergen.

Det var utdannings- og forskningsminister Iselin Nybø (V) som fikk æren av å gjennomføre grunnsteinsnedleggelsen.

Her kan du se video av grunnsteinsnedleggelsen.

– Det å legge ned en digital grunnstein med VR-briller på var en noe uvanlig opplevelse. En digital grunnstein er veldig fremtidsrettet og er i tråd med Alrek helseklynges visjon, ikke minst deres bidrag til de digitale mulighetene i velferdstjenestene fremover, sier Nybø til Universitetet i Bergen sin internettside.

Avdelingssjef for BIM og VDC i Skanska, Roar Fosse, hjelper Utdannings- og forskningsminister Iselin Nybø på med VR-brillene. Foto: Skanska

Samler det helsefaglige miljøet

Alrek helseklynge er et klyngeprosjekt initiert av Universitetet i Bergen med forankring i de helsefaglige miljøene i bergensområdet. Helseklyngen skal ha lokaler på totalt 24.000 kvadratmeter og vil huse en stor del av byens helsefagstudenter, forskingsmiljø og næringsutviklingsmiljø knyttet til primærhelsetjeneste og folkehelsearbeid.

Nybygget i Årstadveien 17 blir på cirka 12. 000 kvadratmeter og skal stå klart for innflytting høsten 2020. Illustrasjon: Studio Gohde / b+b arkitekter as

Prosjektleder for utbyggingen, Magnar Rusten, sier til Byggeindustrien at den virtuelle grunnsteinsnedleggelsen er i tråd med de digitale ambisjonene til byggeprosjektet i Bergen.

– Det er et fremtidsrettet utdannings- og forskningsmiljø som skal inn i bygget, sier han.

Foreløpig er det kun den virtuelle grunnsteinen som er plassert.

– Den fysiske grunnsteinen er produsert og vil bli plassert i posisjonene den skal ha senere i vår, sier Rusten.

Skanska totalentreprenør

Det er Skanska som er totalentreprenør for utbyggingen av Alrek helseklynge.

– Skanska vant kontrakten i juni 2018, og har siden den tid gjennomført en samhandlingsfase før byggearbeidene startet i september i fjor. Prosjektets visjon er å skape et fremtidsrettet klyngeprosjekt som skal bli et internasjonalt kraftsentrum der innovative helse- og omsorgsløsninger i primærhelsetjenesten skapes, sier konserndirektør for Skanska sitt forretningsområde Bygg, Tor Arne Midtskogen, til Byggeindustrien.

Energiklasse A

Prosjektleder Rusten opplyser at bygget i Årstadvegen 17 vil bli et bygg også med høye klimaambisjoner.

– Universitet i Bergen er en kunnskapsvirksomhet som også er opptatt av miljø. Bygget vil bli et energiklasse A-bygg. Bygget vil få et solcelleanlegg på taket. I tillegg benyttes det lavkarbon betong i bygget, sier han.

Betongarbeidene for bygget har startet. Her kan du følge fremdriften til prosjektet via web-kamera.

– Hva har vært den største utfordringen i prosjektet frem til nå?

– Det er utvikling av prosjektet og omleggingen av infrastruktur som er nødvendig som følge av byggeprosjektet. Det innebærer blant annet omlegging av hovedvannledning, etablering av trafoanlegg og et forsyningsanlegg for trolleybusser i Bergen. Men vi har med oss dyktige entreprenører og rådgivere på laget, sier han.