Illustrasjonsfoto.

YIT vant tre asfaltkontrakter med LTA-krav

YIT har vunnet tre asfaltkontrakter hvor Statens vegvesen setter konkrete miljøkrav. Det betyr at YIT forplikter seg til å levere LTA.

YIT hadde god uttelling i årets anbudsrunde for Statens vegvesen i Region nord. Av de ti kontraktene selskapet la inn tilbud på, hadde YIT laveste pris på sju av kontraktene. Samlet volum på disse kontraktene er 145.000 tonn. På tre av kontraktene er det konkrete miljøkrav, det vil si bruk av LTA. Volumene med LTA på de tre kontraktene varierer mellom 15 og 40 prosent og YIT har i sum forpliktet seg til minimum å legge 22.800 tonn med LTA, skriver selskapet i en melding.

–Det er alltid tilfredsstillende å vinne kontrakter, men ekstra hyggelig er det å vinne når miljøkrav må oppfylles. Bruk av LTA og CO2 som tildelingskriterium er noe vi kommer til å se stadig mer av i årene fremover og derfor er dette et satsingsområde for YIT,sier kvalitetssjef Kristine Fiane Johnsson i YIT.

YIT påpeker at den positive effekten bruk av LTA har på arbeidsmiljøet for asfaltarbeiderne i form av redusert asfaltrøyk, er like viktig som CO2-reduksjonen bruken av LTA gir.

YIT trekker også frem EPD- verktøyet som norsk asfaltbransje har tatt i bruk for å måle CO2-utslippet ved produksjon og levering av asfalt til ulike kontrakter

YIT Group har nå bestemt at asfalt-avdelingene i YIT skal ta i bruk EPD i alle land. Norge har benyttet verktøyet siden 2017 og er det eneste landet YIT har virksomhet som hittil har tatt i bruk EPD. I YITs norske asfaltvirksomhet er nå tolv personer sertifisert til å utarbeide EPDer, skriver YIT.

– Vi må forberede oss på at miljøparametere vil bli brukt som tildelingskriterium på kontrakter i fremtiden og da vil EPD være verktøyet som benyttes. Det gleder meg at hele YIT Asfalt nå skal ta EPD i bruk og så synes jeg jo det er morsomt at Norge er først ute i YIT Group med å ta dette fremtidsrettede verktøyet i bruk, sier Fiane Johnsson.