Samferdselsminister Jon Georg Dale. Foto: Tor Midtbø/Samferdselsdepartementet

Regjeringen legger frem lovendringene som tilrettelegger for overføring av fylkesveiadministrasjonen til fylkene

Ansattes rettigheter og spørsmål rundt organiseringen av Statens vegvesen klargjøres i nye lovendringer fra regjeringen.

- Overføring av fylkesveiadministrasjonen fra Statens vegvesen til fylkene er en del av regionreformen, og vil styrke fylkeskommunene i arbeidet med fylkesveiene. I dag foreslår vi de lovendringene som er nødvendige for å gjennomføre overføringen, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

Endringsforslaget følger opp vedtak som er gjort i Stortinget om at fylkesveiadministrasjonen skal flyttes fra Statens vegvesen til fylkene, samt flere avgjørelser som regjeringen har fattet i sammenheng med dette.

Forslaget regjeringen nå legg fram til overgangsinstruks, legger, ifølge pressemeldingen, opp til en avtalebasert overføring av ansatte. Dette er for at fylkeskommunene selv skal kunne velge hvordan de nye oppgavene skal løses, heter det i meldingen.

– Regjeringen er opptatt av at de ansatte i Statens vegvesen skal bli tatt godt vare på i denne reformen. Derfor foreslår vi eigne overgangsregler for ansatte i Statens vegvesen som går over til en fylkeskommune gjennom avtale mellom Statens vegvesen og fylkeskommunene. De som går over, tar med seg lovregulerte rettigheter inn i den nye arbeidssituasjonen. Samtidig får fylkeskommunene overført veifaglig kompetanse, sier Dale.

Det gjøres også endringer i lovverket rundt organiseringen av Statens vegvesen. I de foreslåtte endringene blir ikke organiseringen av Vegvesenet avgrenset gjennom lovverket, slik som i dag.