Bygg og anlegg fortsatt er den næringen med flest konkurser. Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Konkursene fortsetter å øke i 2019

Tall fra data- og analyseselskapet Bisnode, viser at konkursene fortsetter å øke i 1. kvartal 2019.

1.336 bedrifter har gått konkurs, mens 177 bedrifter er tvangsavviklet av myndighetene. Samlet gir dette en økning på 3,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

For mars måned er økningen i antall konkurser på hele 21 prosent sammenlignet med mars i fjor. Siste 12 måneder har 6.340 bedrifter måttet gi opp, en økningen på tre prosent. Samlet viser dette at antall bedrifter som går overende fortsetter å øke i 2019, selv om 2018 hadde flest konkurser siden 2009, heter det i en melding fra Bisnode.

– Selv om antallet konkurser fortsetter å øke, må det tas høyde for en påske-effekt. Skifteretten behandler ikke konkurser i påskeferien. I fjor var påsken i mars, og da ble det lavere månedstall. Derfor forventer vi en liten korrigering ned i april i år, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode, som har analysert tallene.

Transport, detaljhandel og industri sliter
Detaljhandel sliter fortsatt, og det går også utover den relaterte bransjen Lagring og transport. Innen detaljhandel har 264 bedrifter måttet gi opp hittil i år. Det er en økning på 12,3 prosent fra samme periode i fjor. Lagring- og transportbransjen har hatt den absolutt dårligste starten på året, med en økning i konkurser og tvangsavviklinger på hele 27 prosent. Innen Industri har det også vært en stor økning med 22 prosent i 1. kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Hotell- og restuantbransjen opplever en økning på 8,8 prosent i konkursene i årets tre første måneder. For andre bransjer er det mindre bevegelser, selv om bygg og anlegg fortsatt er den bransjen med flest konkurser, 410 i tallet. Dette er imidlertid på nivå med 1. kvartal i fjor.

– I 2018 opplevde vi et rush av konkurser, som vi ikke hadde sett maken til siden finanskrisen. Det er trist å se at denne utviklingen har fortsatt inn i 2019, og at vi nå opplever ytterligere økning i konkursene, sier Per Einar Ruud. Jeg tror mange selv kan se flere tomme butikkvinduer i by og bygd. Med mindre handel gir det også ringvirkninger til Lagring og transport, som opplever et konkursras i årets tre første måneder, sier Per Einar Ruud i Bisnode.

Verst i Nordland og Hedmark
Av fylkene, er det Nordland med en økning i konkurser per 1. kvartal på 54 prosent, og Hedmark med 51 prosent, som har den dårligste starten på året. Mens både Aust-Agder med en økning på 41,7 prosent, og Østfold med 22 prosent, også bør håpe på bedre tider.