Avdelingsleder for BIM i Norsk Byggtjeneste Rupert James Hanna (til venstre) og daglig leder i Bimbear, Anders Golden Høgsnes håper samarbeidet deres vil la arkitekter og rådgivere velge riktig produkter samtidig som de får tilgang til lettere BIM-objekter.

Vil gjøre BIM bedre og lettere for arkitektene

Den norske bedriften Bimbear ønsker å tilby BIM-objekter som er lette nok til å brukes effektivt i prosjektering. Ved hjelp av Byggtjenestes produkt- og informasjonsdatabase NOBB kan også lette objekter utfylles med solid informasjon.

I 2014 ble selskapet Bimbear startet av gründerne Anders Golden Høgsnes og André Aksetøy. Aksetøy er utdannet innen arkitekturteknologi, og merket på dette tidspunktet at etterspørselen etter gode og lettbrukte BIM-objekter ikke så ut til å dekkes i markedet. Det ville de to gjøre noe med.

– Vi merket at etterspørselen etter BIM var økende, men så at kvaliteten på tilbudene til arkitektene ikke var god nok. Du har ganske mange krav til utformingen av 3D-modeller, og når arkitekten skal ha en plantegning som skal se fin ut, kan ikke produktene ta fokus. Vi har stort fokus på grafikk og stort fokus på strukturert og relevant data, sier Aksetøy til Byggeindustrien.

Han er nå en av fire arkitekter og ingeniører i Bimbear som konstruerer spesialtilpassede objekter tilpasset arkitektenes prosjekteringsbehov. Bedriften har nå omtrent 500 forskjellige objekter tilgjengelige, og daglig leder av bedriften, Anders Golden Høgsnes, forteller at omtrent 250 nye BIM-objekter ligger inne til bestilling.

– Vi har merket en enorm etterspørsel den siste tiden. Portalen vår er bare ett år gammel, men i det siste har vi ansatt nye mennesker for å kunne svare på etterspørselen. Nå ruller vi ut nye objekter, forteller Høgsnes.

Internasjonal møteplass

Han regner med at Bimbear har omtrent 2.000 registrerte brukere i Skandinavia, og tipper de har brukere i så godt som alle de 200 største arkitektkontorene i Norge.

– Vi har god kontroll, spesielt i Norge og resten av Skandinavia, og vi har gjort flere avtaler med skandinaviske produsenter. Men vi prøver å være en global aktør, og vi ser nå at flere arkitekter nedover i Europa, og også i USA, registrerer seg på Bimbear. Vi ønsker å være en møteplass for inspirasjon, kunnskap og prosjektering, forteller Høgsnes.

Arkitektene får tilgang til BIM-objektene gratis, og det er produsentene som betaler for å få sine produkter inn i Bim-bear-systemet. Høgsnes forteller at de allerede har en rekke byggevarer og møbler tilgjengelig for nedlastning i Bimbear, og arkitektene oppmuntres også til å laste opp referanseprosjektene sine til inspirasjon for andre brukere.

Samarbeidet mellom Bimbear og Norsk Byggtjeneste om å forene Bimbears BIM-objekter og produktinformasjonen i Norsk Byggevarebase (NOBB) startet allerede i slutten av 2016, og sommeren 2018 kunne de lansere fruktene av samarbeidet på nettsidene til både NOBB, Bimbear og de individuelle Bimbear-brukerne.

– Kundene våre snakket veldig positivt om NOBB, og det satte oss på tanken om å samarbeide. Vi er eksperter på alt som har med 3D, BIM og arkitektenes behov, men Byggtjeneste har all den ekstra dokumentasjonen som er viktig for hele næringskjeden, sier André Aksetøy.

Produktinformasjonen i NOBB knyttet til BIM-objektene lar arkitekter og rådgivere ta mer informerte valg når de setter sammen tidlige bygningsinformasjonsmodeller, og koblingen lar brukerne også bygge ut BIM-objektene etter prosjektering slik at de også kan brukes i senere faser med mindre visuelle og mer bygningstekniske krav.

Fremtidsrettet bruk

Avdelingsleder for BIM i Norsk Byggtjeneste, Rupert James Hanna, mener på sin side at det er bra for NOBB og Byggtjeneste at informasjonen deres gjøres tilgjengelig på flere plattformer.

– Tradisjonelt har vi hatt veldig fokus på byggevarehandel og sluttbruker, som entreprenørene, men nå får vi også relevante modeller for arkitekter og rådgivere i vår database. Disse 3D-objektene kan brukes til prosjektering, og gode produktbilder kan brukes for å skape realistisk visualisering slik at en arkitekt eller visualiseringsekspert kan lage en helt korrekt simulering, sier Hanna.

Å gjøre produktdataene i NOBB-systemet godt tilgjengelig og enkle å bruke også i tidlig prosjektfase håper Hanna kan bidra til at enda bedre produktvalg kan tas tidlig i prosjektene, og at resultatet blir enda bedre bygg.

– Tilbakemeldingene fra markedet er at produktdataene som vi sitter på, er relevante gjennom hele byggefasen, og ønsker å gjøre informasjonen tilgjengelig så tidlig som mulig. Gjennom dette samarbeidet med Bimbear kommer vi i kontakt med flere brukere i markedet som tar i bruk vår informasjon, og da er det absolutt verd arbeidet for oss, slår Hanna fast.