I mai  2018 ble de første lønnetrærne plantet langs nye Bj. Bjørnsonsgate i Drammen. Nå skal trærne byttes ut. (Foto: Kjell Wold, Statens vegvesen)

Bytter ut 70 trær i Bj. Bjørnsons gate i Drammen

70 av lønnetrærne langs Bj. Bjørnsons gate skal byttes ut denne våren, i tillegg blir ytterligere fem trær nyplantet. Årsaken er dårlig rotkvalitet på trærne som ble plantet i fjor.

– Det er rekken av lønnetrær mellom vegen og gang-/sykkelvegen på hver side av fv. 282 fra Tamburgata til Knoffs gate som skal byttes ut, forteller landskapsarkitekt Kirstine Laukli i Statens vegvesen til vegvesen.no.

Går alt etter planen blir trærne plantet ut i løpet av april. –Det er en jobb som ventelig vil ta snaue to uker, forteller grøntrådgiver Henriette Seyffarth i Statens vegvesen.

Kirstine Laukli og Henriette Seyffarth i Statens vegvesen håper på bedre rotkvalitet i år. (Foto: Kjell Wold, Statens vegvesen)

Dårlig rotkvalitet

Lønnetrærne som skal nyplantes langs Strømsøs nye hovedgate har akkurat ankommet Drammen fra en planteskole i Rogaland.

Nye lønnetrær har ankommet  Drammen. (Foto: Kjell Wold, Statens vegvesen)

– Årsaken til at vi setter ut nye trær i vår er dårlig rotkvalitet på de trærne av denne typen som ble plantet ut i mai/juni i fjor, forteller Kirstine Laukli.

Dårlig rotkvalitet

– Vi så allerede i fjor vår at trærne ikke hadde tilfredsstillende kvalitet på rotklumpene, men vi valgte i samråd med leverandøren likevel å sette ut trærne for å se hvordan det gikk.

Røttene på lønnetrærne ble deretter sjekket på nytt i august 2018. Da kunne en fastslå at mange av trærne ikke hadde tilfredsstillende rotkvalitet og vekst.

Rotkvaliteten ble sjekket på nytt i august 2018. Og funnet for dårlig. (Foto: Kjell Wold, Statens vegvesen)

– Derfor ble det tidlig i fjor høst besluttet, i forståelse med leverandøren, å bytte ut lønnetrærne denne våren. Vi regner med at denne jobben blir gjort i løpet av april i år. Tidligst mulig planting gir best resultat, forteller Henriette Seyffarth.