Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

SSB: Færre arbeider overtid

Bruken av overtid har falt de siste ti årene. Færre jobber overtid, og blant dem som gjør det har timetallet gått ned, viser nye tall fra SSB.

I perioden 2008–2018 var overtid brukt til avspasering og overtid uten kompensasjon hos lønnstakere stabil, slik figur 1 viser. I hele perioden lå begge disse to overtidstypene på om lag ti minutter per uke i gjennomsnitt, slik det fremgår av Arbeidskraftundersøkelsen. Dette gjelder for de som i utgangspunktet jobber heltid.

Mengden betalt overtid svingte på sin side noe mer. Gjennomsnittet i 2008 var om lag tre kvarter per uke og i 2018 en halv time per uke. Samtidig gikk gjennomsnittlig avtalt arbeidstid ned med om lag ti minutter per uke og gjennomsnittlig faktisk arbeidstid ned med femti minutter per uke i denne perioden. Andelen av befolkningen som er i jobb er ganske stabil over denne tidsperioden, men antall timer som blir jobbet går altså noe ned.

Det betyr at 2,3 prosent av arbeidet som ble utført av heltidsansatte i 2018 var i form av overtidsjobbing (alle typer overtid lagt sammen). Dette tilsvarte 37 000 ukeverk, men fordelt på svært mange virksomheter.

I det store bildet er dette er så lave tall at det ikke ville hatt noe målbart utslag verken på samlet sysselsetting eller på arbeidsledighet dersom disse arbeidstimene hadde blitt utført som nye stillinger heller enn som overtid.