Foto: UiB

GK leverer nytt toppsystem til UiB

GK leverer felles toppsystem for sentral driftskontroll til Universitetet i Bergen.

Det skriver GK i en pressemelding på sine nettsider fredag.

Universitetet i Bergen har vedtatt å redusere sin energibruk i bygg med 20 prosent innen 2020 og 30 prosent innen 2030. Et viktig virkemiddel for å oppnå disse målene, er et felles toppsystem for sentral driftskontroll (SD-anlegg), levert av GK, skriver GK i meldingen.

Toppsystemet skal håndtere 380.000 kvadratmeter fordelt på 100 bygg.

– Dette er et meget spennende prosjekt for GK som stiller høye krav til vår kompetanse og gjennomføringsevne. Vi har siden kontraktsinngåelsen i 2014 utviklet et veldig tett og godt samarbeid med UiBs organisasjon, sier markedssjef John Hegdal i GK Inneklima.

Mer enn effektivisering

Leveransen skal ivareta mer enn bare ren energieffektivisering, skriver GK i pressemeldingen.

– En viktig målsetning med prosjektet, i tillegg til redusert energiforbruk, er å sikre godt og riktig inneklima gjennom automatisk regulering i henhold til behov og tilstedeværelse. Dette er viktig både for byggenes brukere og viktige bygningsdeler som blant annet magasiner, forklarer Hegdal.

Selve systemet vil ha et brukervennlig grensesnitt som vil være tilgjengelig for UiBs driftspersonale på den enheten de selv ønsker.

– Vi leverer et Web-basert system av fabrikat Honeywell/Niagara. Systemet er skalerbart og fungerer like godt på både PC, nettbrett og smarttelefon, sier GKs markedssjef John Hegdal.

– Norges største og beste

Arbeidet med å implementere systemet er, ifølge GK, godt i gang, og man er nå inne i prosjektets tredje fase hvor GK tar for seg bygg for bygg. Så langt er 36 bygg påbegynt og 17 bygg ferdigstilt. Omtrent 50.000 datapunkter med logg er på plass, hvor 3.500 punkter har alarm-funksjon. Alle punkter logges «til evig tid» for dokumentasjon, analyse og optimalisering, heter det i pressemeldingen.

– UiB er i ferd med å få Norges største og beste SD-anlegg. Dette har generert positiv interesse og oppmerksomhet fra andre eiendomsforvaltere, bygge bransjen og pressen. Vi er i ferd med å sette en ny bransjestandard, sier UiBs SD-ingeniør, Svein-Erik Johannessen.

GK sier seg også fornøyde med prosjektgjennomføringen så langt.

– Suksessformelen for dette prosjektet er blant annet at UiB stiller med høy bestillerkompetanse med forståelse for viktigheten av et velfungerende SD-anlegg. Videre har vi satt ingeniører med lang erfaring og høy kompetanse på saken som syns det er spennende å være med på et så banebrytende arbeid, uttaler John Hegdal.