Samferdselsminister Jon Georg Dale. Foto: Tor Midtbø/Samferdselsdepartementet

Avklarer flere viktige samferdselsprosjekter

Samferdselsminister Jon Georg Dale har bedt Statens vegvesen og Jernbanedirektoratet om å gjennomføre flere konseptutvalgsutredninger (KVU), og har samtidig gitt unntak fra kravet om KVU og kvalitetssikring (KS1) for flere riksveistrekninger.

Det skriver Samferdselsdepartementet i en pressemelding torsdag.

Statens vegvesen kan starte opp utredning av transportsystemene rundt Ny by Bodø og riksvei 658 mellom Ålesund og Vigra. Jernbanedirektoratets prosjekt er Kongsvingerbanen, Hovedbanen Nord og løsninger for bedre mobildekning langs sporet over hele landet.

– Dette er viktige prosjekter som vi ønsker å greie ut. I forbindelse med flyttingen av flyplassen i Bodø får vi mulighet til å utvikle boliger, butikker og havneområdet på en smart måte. Vi kan tenke helhetlig om transport og førsel til, fra og i de ulike korridorene. Slik skaper vi effektive reisehverdager for folk og næringsliv, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i pressemeldingen.

Økt trafikk gjennom Ellingsøytunnelen og Valderøytunnelen i Møre og Romsdal bidrar også til at Samferdselsdepartementet ser behovet for en KVU på strekningen mellom Ålesund og Vigra. KVU’er starter også opp for tre prosjekter i norsk jernbanesektor.

Kongsvingerbanen har hatt god vekst de siste årene, og Samferdselsdepartementet forventer ytterligere vekst fremover. Strekningen Lillestrøm – Eidsvoll på Hovedbanen har, ifølge meldingen fra departementet, i lengre tid hatt manglende kapasitet, og togene har vært lite punktlige. Det tredje jernbaneprosjektet som skal utredes, er utbygging av nettdekning for jernbanen.

I tillegg har Samferdselsdepartementet gitt unntak fra kravet om KVU og kvalitetssikring (KS1) for flere riksveistrekninger, heter det i pressemeldingen. Følgende strekninger får unntak fra kravet om KVU/KS1:

  • E39 Valsøya-Storøya
  • Rv. 70 Oppdal-Kristiansund
  • Rv. 7 Hønefoss-Gol
  • E6 Otta-Dovrefjell
  • E6 Mo i Rana