Illustrasjonsfoto

Innlegg: Viktigheten av gjenbruk og rehabilitering av eksisterende bygningsmasse

NFB gleder seg over at Statsbyggs administrerende direktør peker på viktigheten av gjenbruk og rehabilitering av eksisterende bygningsmasse

Innlegg av:

Ragnhild Solgård, Multiconsult Norge AS
(På vegne av styret i Norsk forening for Betongrehabilitering (NFB))

Norsk forening for Betongrehabilitering (NFB) merket seg Harald Nikolaisen sitt innlegg på Enovakonferansen. Her er det mange gode poenger og kloke tanker. Vi merket oss spesielt det han sier om rehabilitering av bygg.

Han påpeker det faktum som vi alle vet, men kanskje ikke reflekterer nok over: At de fleste byggene og konstruksjonene vi har i dag, fortsatt kommer til å eksistere i 2050.

Bygningseiere må vedlikeholde, rehabilitere, oppgradere, modernisere og forbedre de byggene som allerede eksisterer. På mange komponenter, som vinduer, kledninger, belysning og ventilasjon kan brukerne selv merke slitasje ved daglig bruk av bygget. I tillegg er potensialet for å kutte energiforbruk ved å modernisere og utvikle eksisterende bygg stor.

Det kan være lett å glemme at heller ikke betong er evigvarende. Selv om vi i dag bygger bedre og mer bestandige betongkonstruksjoner enn noen gang tidligere, er svært mange eldre konstruksjoner bygget etter andre regler, og vil på sikt kreve reparasjoner.

Gammel betong som står tørt og varmt kan ha svært lang levetid uten å svekkes og uten at det er nødvendig å gjøre noe som helst, men gammel betong som utsettes for vær og vind og eventuelle kjemiske påvirkninger kan etterhvert trenge reparasjoner ut over vanlig vedlikehold. Dette gjelder ikke bare marine konstruksjoner som kaier og kystbruer, men også utvendige søyler/bjelker, balkonger, parkeringskjellere, støttemurer og kulverter etc.

Så lenge man iverksetter riktig tiltak i tide, kan levetiden til betongkonstruksjoner selv i tøft klima forlenges med flere tiår. I tillegg til bare å utbedre eventuelle skader, kan betongkonstruksjoner få økt kapasitet ved forsterkning. Mulighetene med gammel betong er altså mye mer enn å prøve å finne en miljøvennlig bruk av rivemassen.

Nikolaisen har også et meget godt poeng når det kommer til kunnskap om rehabilitering: Særlig byggeiere bør ha i tankene at det ikke er "bare å" reparere betong når et tiltak skal iverksettes. Den samme mureren som er byens beste flislegger trenger ikke nødvendigvis være rett firma til å rehabilitere bærende betongkonstruksjoner på skoler eller kaier. Fortsatt trengs det mye mer kunnskap om betongskader og betongrehabilitering både hos byggherrer, entreprenører og rådgivere. Vi vet alt for godt at reparasjon av betong gjort av ukyndige kan bli fryktelig feil. Derfor holder NFB kurs i betongrehabilitering 2-3 ganger pr år og ønsker å bidra til læring og utvikling i bransjen.

Avslutningsvis kan vi også minne om at NFB avholder også Betongrehabiliteringsdagene i mars hvert år og der samles fagmiljøet over to dager, i år 13.-14. mars i nylig renoverte "The Hub".