Tinghuset i Tromsø. Her holder Hålogaland lagmannsrett og Nord-Troms Tingrett til. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Dom: Byggeleder rigget millionanskaffelse - kommune må betale 11,6 millioner kroner

Herøy kommune i Nordland er i Hålogaland lagmannsrett dømt til å betale til sammen 11,6 millioner i overtredelsesgebyr, erstatning og saksomkostninger på grunn av grove brudd på reglene om offentlige anskaffelser.

Regelbruddene skjedde da helsehuset i kommunen skulle bygges ut i 2016.

I dommen fra Hålogland lagmannsrett kommer det fram at det er sannsynliggjort at konkurransen, som ble vunnet av et entreprenørselskap med en ansatt, XO Construction, var rigget.

XO Contruction fikk kontrakten med et tilbud på 42.624.714 kroner eks. mva.

Prislappen endte til slutt på over 52,6 millioner kroner.

Det var de to entreprenørene Contractor Bygg AS og EntrepreTor AS, som også deltok i konkurransen, som gikk til sak mot Herøy kommune fordi de mente kommunen hadde brutt reglene for offentlig anskaffelser.

De vant i fjor vår frem i tingretten, men kommunen og partshjelper XO Construction valgte å anke saken til lagmannsretten.

Ansatte innleid arkitekt og byggeleder

I den ferske dommen fra Hålogaland lagmannsrett kommer det frem flere oppsiktsvekkende opplysninger om anbudsprosessen og om kommunens engasjement av en arkitekt og en byggeleder som var sentrale i prosjektet.

En arkitekt og en byggeleder, en byggteknisk rådgiver fra Herøy med tilhold på Østlandet, ble engasjert for å bistå kommunen i prosjektet i 2013.

Byggelederen og arkitekten, som kjente hverandre godt fra tidligere prosjekter, ble senere ansatt i kommunen i henholdsvis 50- og 25 prosentsstillinger.

De to skulle hjelpe blant annet hjelpe kommunen med utformingen av konkurransegrunnlaget for byggingen av helsehus og omsorgsboliger.

Fikk to og fire prosent av byggekostnadene
I tillegg til godt lønnede arbeidsavtaler med kommunen, fikk de to ifølge dommen lukrative kontrakter ved siden av ansettelsesavtalene der det ble avtalt at arkitekten og byggelederen skulle motta henholdsvis to og fire prosent av alle byggekostnader ved prosjektene som de bisto kommunen med.

Denne avtalen skal ha gitt arkitektens selskap over en million kroner i inntekter, mens byggelederens selskap hentet inn over 2,1 millioner kroner på byggeprosjektet.

Den spesielle avtalen som sikret de to millioninntekter, ble undertegnet av rådmannen og aldri gjort kjent for politisk ledelse i Herøy.

Entreprenør deltok i det første møtet

Det kommer også frem at byggelederen hentet inn en rådgivende ingeniør fra Askim for å bistå i arbeidet med å utforme konkurransegrunnlaget i byggeprosjektet.

I det første møtet deltok eieren av XO Entreprenør som senere ble tildelt kontrakten.

Eieren av entreprenørselskapet, som baserer sin virksomhet på innleid arbeidskraft, er ifølge dommen barndomsvenn av byggelederen som var sentral for kommunen i anskaffelsen.

Byggelederen har ifølge domspapirene også en søster som var tett på i prosjektgruppa, og både tingretten og lagmannsretten slår fast at rådgiveren var inhabil i saken.

Kjøpte bygg billig og leide det ut til kommunen

I dommen kommer det også frem at kommunen selv skulle holde rigg på prosjektet, og at det var bestemt at riggen skulle legges til det gamle bibliotekbygget i kommunen.

Våren 2016 ble dette bygget solgt til den bygningstekniske rådgiverens eiendomsselskap for 500.000 kroner. Senere ble dette bygget leid tilbake til kommunen til rigg for over 1,6 millioner kroner.

Må betale 11,6 millioner kroner

Kommunen er i lagmannsretten idømt et overtredelsesgebyr på 6.897.211 kroner.

De er også dømt til å betale 183.600 kroner til Contractor Bygg, og det er dømt til å betale EntrepreTor 236.759,80 kroner i erstatning.

Kommunen skal også betale sakskostnader for både tingretten og lagmannsretten til de to entreprenørene på til sammen 4.316.457,30 kroner .

Til sammen må altså Herøy kommune ut med 11,6 millioner for brudd på anskaffelsesreglene.

Ordfører: Ikke en rigget konkurranse

Ordføreren i Herøy kommune avviser at konkurransen var rigget.

- Vi er ikke enige i rettens tolkning, og avviser blankt at denne konkurransen har vært rigget. Men vi forsvarer ikke alt som er gjort i saken, sier Herøy-ordfører Arnt Frode Jensen til Byggeindustrien.

Han sier de lukrative prosent-avtalene som sikret bygglederen og arkitekten millioninntekter på byggeprosjektet, ikke var hemmlige.

Men han innrømmer likevel at verken han eller andre i politisk ledelse visste om den.

- Vi er ikke komfortable med selve avtalen. Den har vært gjenstand for undersøkelser i både kontrollutvalget og i kommunestyret, og det er slått fast at det aldri skulle vært inngått en slik avtale. Men jeg tror ikke det var viljen til rådmannen å holde den hemmelige. Det har skjedd en saksbehandlingsfeil og den er blitt arkivert på feil sted og på feil måte, sier ordføreren.

Entreprenørene er tilfreds med dommen

EntrepreTors advokat, Karle Øvereng, og Contractor Byggs advokat Anders Lorvik Navjord, skriver i en melding til Byggeindustrien at de to entreprenørene er etter en foreløpig gjennomgang av dommen tilfreds med at man både for tingretten og lagmannsretten har fått medhold i vurderingene av sakens faktiske- og rettslige sider.

– Herunder er man naturligvis tilfreds med å ha fått fullt medhold i kravene på erstatning og saksomkostninger. Vi er ikke overrasket over at heller ikke lagmannsretten har funnet prinsipielle hindringer for å ilegge kommunen sanksjoner. Ut fra sakens faktum er det som forventet at overtredelsesgebyret til Staten nominelt ble høyere etter lagmannsrettsbehandlingen enn for tingretten. Vi vil bruke de nærmeste dager på å gjennomgå lagmannsrettens dom nærmere, hvoretter saken vil bli kommentert nærmere etterhvert som det er naturlig, skriver Øvereng og Navjord i en pressemelding.

Byggeindustrien har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra kommunens advokat, byggelederen, XO Construction.