Dag O. Hessen, Ingrid Dahl Hovland, Veronica Strøm og Jo Mortensen.

Fabrikkbetongkonferansen blir et møte mellom biologi, digitalisering, innovasjon og miljø

- Det er naturlig at innovasjon, digitalisering og miljøforhold er sentrale temaer under Fabrikkbetongkonferansen på Gardermoen i april, sier daglig leder Jan Eldegard Hjelle i FABEKO.

Han peker på at betong brukes i alle samfunnsoppdrag og de plasstøpte byggverkene utgjør rundt to tredjedeler av det totale betongforbruket i Norge.

- Norge er foregangsland når det gjelder miljøvennlig betong og klimaavtrykkene per enhet i Norge ligger allerede på rundt halvparten av de tilsvarende globale klimaavtrykkene. Det er flere svært spennende utviklingstrekk når den norske betongbransjen jobber fram mot klimanøytral betong innen 2030. Dette innebærer flerfaglige prosjekter som spenner bredere enn det man har sett til nå. For å belyse både utfordringer og løsninger har vi invitert spesialister fra flere fagområder til Gardermoen for å gi sine synspunkter, legger Hjelle til.

Det er ikke ofte at biologene bidrar på betongkonferanser. I år kommer den kjente professoren og biologen Dag O. Hessen og presenterer historiene rundt karbonets naturlige kretsløp.

- Det er et mål å redusere menneskeskapte CO2-utslipp men samtidig er vi helt avhengige av karbon for å overleve. Dag O Hessen er en dyktig formidler innen dette temaet og vil nok gi tilhørerne en bredere forståelse av hvordan biologi og teknologi må spille sammen i gode klimatiltak, mener Hjelle.

Byggebransjen står midt oppe i en digitaliseringsprosess og betong er en del av denne utviklingen. Jo Mortensen er direktør i Skanska Digital kommer også på konferansen og gir sine synspunkter på betongens plass i deres strategi for digitalisering av bygge- og anleggsbransjen.

- Nye Veier har utfordret anleggsbransjen og på mange områder tvunget fram innovasjon på områder som i mange år har fulgt godt etablerte prosesser. Ingrid Dahl Hovland står som leder av Nye Veier ansvarlig for dette skiftet. Hun vil belyse hvilke muligheter og utfordringer de ser for innovasjon innen veg og brubygging, sier FABEKO-sjefen.

- Byggenæringen lurer på hvordan byggeaktiviteten blir påvirket av den internasjonale usikkerheten både i Europa og globalt. Veronica Strøm er makroøkonom og markedsanalytiker i Prognosesenteret og vil forsøke å estimere hvordan de ser for seg temperaturen i det norske bygge- og anleggsmarkedet, legger han til.

Dette er fire av de flere temaene som blir presentert på Fabrikkbetongkonferansen 2019. I løpet av de to dagene på Gardermoen får bransjen også se hvordan betongtransport elektrifiseres. Dette får vi høre om her i Norge før mange av de store bil- og utstyrsleverandørene slipper sine tilsvarende løsninger under BAUMA-messen uken etter.

Fabrikkbetongkonferansen arrangeres på Park Inn by Radisson Oslo Airport Hotel West, Gardermoen, 4.- 5. april 2019.