Liten nedgang i antallet arbeidsledige

Antallet arbeidsledige falt med 700 personer fra januar til februar og utgjør nå 2,3 prosent av arbeidsstyrken, viser tall fra Nav.

Bruttoledigheten, som inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak fra Nav, falt like mye.

– Den registrerte arbeidsledigheten har vist en fallende trend i over to år. Arbeidsledigheten har ikke vært så lav på ti år, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i Nav.

Nedgang

I november 2018 tok Nav i bruk en ny løsning for registrering av arbeidssøkere, som gjør at de kommer raskere inn i registeret og statistikken til Nav. Det medfører et brudd i statistikken på registrert ledighet. SSB sesongjusterer tallene fra Nav etter samme metode som før.

Andelen helt ledige har gått ned med 0,2 prosentpoeng i løpet av de siste tolv månedene og lå på 2,3 prosent i februar, justert for bruddet i statistikken og sesongvariasjoner.

Andelen helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var 2,9 prosent i februar, ned 0,3 prosentpoeng de siste tolv månedene.

Størst nedgang i sørvest

I løpet av de siste seks månedene har antallet helt ledige gått ned i de aller fleste fylkene, ifølge brudd- og sesongjusterte tall. Rogaland og Møre og Romsdal er fylkene der den prosentvise nedgangen har vært størst.

Østfold var fylket med høyest arbeidsledighet i februar med 3,1 prosent av arbeidsstyrken. Arbeidsledigheten var lavest i Sogn og Fjordane og Troms med 1,8 prosent.

Av arbeidsgruppene har ingeniør- og IKT-fag samt industriarbeid hatt den største nedgangen.

– Fremdeles blir det færre uten arbeid og flere i jobb. Gjennom inkluderingsdugnaden holder vi trykket oppe for å få enda flere som står utenfor arbeidslivet inn i jobb, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).