Vitaminveien 11

Foto: Tranby ASFoto: Tranby ASFoto: Tranby ASFoto: Tranby AS

Veidekke og Olav Thon Gruppen har gitt Storo i Oslo en solid vitamininnsprøytning med milliardprosjektet Vitaminveien 11.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg Blandet

Bruttoareal: 62.000

Byggherre: Thon Storo

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 1.015 millioner kroner

ARK: Hille Melbye Arkitekter

LARK: Øvre Romerike Prosjektering

IARK: Ramsøskar

Rådgivere: RIB: Djerving l RIBR: Fokus Rådgivning l RIE: RIE Consult l RIV/RIGeo/RIVei: Sweco l RIAKU: Brekke & Strand l Prosjektering privat ledningsnett: Itech

Underentreprenører og leverandører: Amfi kino: Per Bekkevold l Armering: Brandbu Bygg & Armering l Badekabiner: PB Badrum l Barkjøkken og kjølerom: Myhrvold l Blikkenslager: Storo Blikkenslagerverksted l Branngardin: Olar Portconsult l Branntetting: Firesafe l Dørautomatikk: Dormakaba l Elektro: AR Elektro l Flis: SH Bygg l Flowcrete: Oslo Epoxybelegg l Glass: Glassteam l Granab: Bo Andren l Gulvbelegg: Byggbelegg Elvestad l Heis: Kone l Himling: Bærum Byggmontering l Interiørsnekker (kinobar): AB Vikingstad Möbel- och Snickerfabrik l Kjøkken: HTH l Kontrastmarkering: Signitup l Mur, puss, malerarbeider: RK Bygg l Lett tak: Lett-Tak Systemer l Lås og beslag: Dormakaba l Låsesystem (bolig): Salto Systems l Maler (hotell/kino): Hunvik l Parkett (bolig): Bo Andren l Parkett (hotell): Parkettpartner l Prefab (kino/bolig): Loe Betongelementer l Prefab (hotell): Block Berge l Betonggulv: Tiller Vimek l Rør: Bravida Norge l Gulvsparkling (bolig): BWH l Gulvsparkling (hotell/kino): Epoxy Betong Service l Spesialdører: Merford l Stål: Byemark Stål l Ståldører: Brann og Sikkerhetsforum l Trapper og rekkverk: PKS Industri l Teglforblending: Fjeldheim & Knudsen l Taktekker: IcopalTak l Tepper/gulv (kino): Kjærnsmo l Tredører (hotell/bolig): Nordic Entreprenør l Tredører (kino): JeldWen Norge l Tømmer (bolig): Indian Bygg l Tømmer (kino/hotell): SLS Montasje l Leverandør stålprofiler/lyddemping (kinosaler): Europrofil l Ventilasjon: Randem & Hübert l Vibrasjonsdempende gulvklosser: Centibel l Vindu: Lian Trevarefabrikk l Utomhusarbeider: Tranby l Full mobildekning for Telenor og Telia i 5 bygg inkludert parkeringshus og kinoer: UB Connect

Vitaminveien 11 er et stort og sammensatt prosjekt på over 60.000 kvadratmeter og med en prislapp på over én milliard kroner. Her har Veidekke Entreprenør bygget for Thon Storo ANS, et heleid selskap i Olav Thon Gruppen.

Prosjektet har tatt nesten tre år å gjennomføre, og det ferdige resultatet består av hotell, kino, boliger, kontor, handel og servering knyttet sammen med korridorer mellom byggene, uteområder og en stor felles kjeller. Taket til Odeon kino, som er Norges største kinoanlegg, fungerer også som parkanlegg og oppholdsarealer for både beboerne og for en fremtidig barnehage som skal inn i bygget.

Siden byggestart i april 2016 har Veidekke overlevert flere byggetrinn, og nå i februar er det de siste boligene som overleveres i prosjektet. De 6.500 kvadratmeter store kinolokalene ble overlevert allerede i mars 2018, og det siste året har bygging pågått med kinoen i full drift.

– Det mest spesielle med deloverleveringene var kinoen som åpnet så tidlig. Vi etablerte rømningskorridorer gjennom byggeplassen og arealer som hverken var ferdigstilte eller overleverte, som parkeringskjelleren, over utomhusarealene på taket og gjennom boligprosjektet. Det har vært midlertidige rømningsplaner og evakueringsplaner i forskjellige faser av prosjektet. Det har vært en logistikkutfordring, forteller prosjektleder Jens Petter Hansen i Veidekke.

Maksimert kino

Odeon Oslo er ikke bare Norges største kino, men den eneste kinoen i landet som har IMAX-sal. Hele kinosenteret har til sammen 14 saler, men IMAX-salen er den største og teknisk mest avanserte, med 460 sitteplasser og et buet kinolerret på 15 ganger 25 meter med enda høyere bildekvalitet enn 4K.

Kinoen kan også skilte med lyd som står til den høye bildekvaliteten, og Hansen forteller at de har vært nødt til å fokusere på å lage godt lydisolerte lokaler når nærmeste nabo er Thon Hotel Storo.

– Hovedløsningen for å unngå problemer her er å sørge for at byggene er godt fuget fra hverandre, og så er det lagt flytende gulv i flere kinosaler for å ta de største vibrasjonene, sier han.

Hotellet åpnet i september 2018, og har 325 rom fordelt på 15.500 kvadratmeter og syv etasjer. Her er også en stor hotellrestaurant og konferanseområde.

Travelt og trangt

Prosjektet er stort og allsidig, og har på ingen måte vært fritt for utfordringer for entreprenøren. På en omtrent tolv mål stor tomt har til sammen 1.430 personer vært innom. På det meste har 400 mann vært i sving samtidig.

– Det har vært mye arbeid på liten plass, og som et typisk byggeprosjekt i Oslo har du ikke større plass å rutte med enn selve tomten, forteller Hansen.

Da Veidekke kom til byggetomten, var noen gamle næringsbygg allerede revet, med en Plantasjen-butikk med lager fortsatt på tomten. Omtrent 100.000 kvadratmeter løse masser er tatt ut av den skrånende tomten. Bygget er pelet til fjellet der hvor Veidekke ikke har kunnet fundamentere direkte til fjell.

– Man må detaljstyre grunnarbeidene for å sikre god HMS. Å ivareta sikkerhetssoner rundt peleriggene har lagt bånd på mye av arealene. Det har vært utfordrende, forteller Hansen.

Vitaminveien 11 har et bæresystem som for det meste består av prefabrikert betong, men også noe stål. Veidekke har brukt to leverandører av prefab for å sikre god fremdrift i prosjektet.

– Jeg vil nok si at det har vært stram fremdrift. I dagens marked er det kanskje ikke så ekstremt med 62.000 kvadratmeter, men det som er spesielt her, er at vi har kinosenter, hotell, eget restaurantbygg og to boligbygg. Det har vært oppdelte byggverk, så det har vært en helt annen prosess enn det ville ha vært å, for eksempel, sette opp 60.000 kvadratmeter med rent kontorbygg, sier Hansen.

Parallelle arbeider

For å løse et stort og komplisert prosjekt har Veidekke valgt å dele opp prosjektet i deler, slik at de forskjellige byggene har hatt egne driftsorganisasjoner innad i prosjektorganisasjonen.

– Dette har redusert behovet for den store logistikkorganiseringen, ettersom man har vært nærmere det som skjer. Det kan bli tautrekking, så det er fordeler og ulemper med alt. Men vi sitter i samme brakkerigg, og vi snakker godt sammen, selv om oppdelingen utgjør en spissing av fokuset. Jeg tror det har vært nødvendig for å få til driften, sier Hansen.

På grunn av mange grensesnitt har mange av underentreprenørene og samtlige av de tekniske underentreprenørene vært de samme i alle prosjektdelene.

– Vi må si vi har fått det til. Vi har greid å levere alle biter av prosjektet til avtalt tid, sier Hansen.

– I et så stort prosjekt blir det naturlig at også tekniske entreprenører sitter sammen med oss i samme rigg på permanent basis. Det er en positiv ting ved å gjøre et så stort prosjekt, sier han.

I 2018 gikk prosjektet til finalen i Veidekke-konsernets egen HMS-pris.

– Dette grunner blant annet i de vanskelige forholdene rundt grunnarbeidet, forklarer Hansen.

Prosjektleder Jens Petter Hansen mener Veidekke kan være stolt over resultatet på Storo-prosjektet, som er det største han noen gang har jobbet på.

– Vi synes det har blitt veldig flott hele veien. Vi har et flott hotell som har blitt veldig populært, vi har Norges største, og vi synes også fineste, kinoanlegg, og så har vi opp i det hele et restaurantbygg som er veldig spesielt. Boligene er normale boliger i dagens marked, sier Hansen.

De 149 utleieboligene strekker seg fra 40 til 100 kvadratmeter, og selv om de er alminnelige Oslo-leiligheter, er de likevel del av en flott helhet, med to store boligblokker kledd i teglstein, tre, glass og metall. I alle deler av bygget er det også lagt inn fargerike overflater og flotte arealer innvendig.

– Det er lagt mye vekt på design innvendig i dette prosjektet. Det er mye spennende farger, og særlig hotellet har fått mye positiv omtale på grunn av slike ting. Her er det Ramsøskar Interiørarkitekter som har vært inne sammen med Olav Thons egne designere, forteller Hansen.

Han mener Veidekke og Olav Thon Gruppen har vært en god match for prosjektet.

– Dette er et stort prosjekt, også i Veidekke-sammenheng, men vi er jo store, og har gjort store prosjekter før. Vi har også bygget mye for Olav Thon opp gjennom årene, så vi kjenner hverandres kulturer. Alt ligger godt til rette for å gjennomføre denne typen prosjekt.

Slipestein

Prosjektleder Sjur M. Krog Martinsen i Olav Thon Gruppen forteller at byggherre også er godt fornøyd med Vitaminveien 11, både kommersielt og gjennomføringsmessig. Det er et stort og sammensatt prosjekt, men Martinsen understreker at plasseringen sentralt i Oslo også stiller krav til utvikler om å bygge noe som gir tilbake til området.

– Kinoanlegget er en byfunksjon, og hotellet er en byfunksjon. Vi har handel og bevertning, som er viktige funksjoner, og vi har tatt vare på den gamle slipeskivefabrikken i kvartalet, som ikke er med i prosjektet. Jeg vil absolutt si at vi svarer på et behov med dette prosjektet, sier han.

Prosjektlederen mener byggingen av Vitaminveien 11 utgjør et løft for Storo.

– Det er en vesentlig oppgradering av dette kvartalet, både med bygningsmessig flottere bygg og nye funksjoner. Hille og Melbye Arkitekter har sammen med interiørarkitektgruppen i Olav Thon Gruppen fått frem masse flott teglstein i bygget, og vi har fått et torg hvor kundene strømmer i naturlige linjer. Vi er opptatt av at det skal fungere bra, understreker han.

Martinsen trekker også frem en morsom detalj ved torget som både fungerer som et vink til historien på tomten og en bærekraftig forskjønnelse.

– Vi har en skulptur av en slipestein med et lite fossefall som kun går når det er naturlig tilgjengelig overflatevann, det vil si fra fordrøyningsbassenget like etter nedbør. Det er en morsom greie og en gjennomførbar greie hvor vi får vist frem naturlig vann, forteller han.


Flere prosjekter