Coop Digernes

Kurt Urtegård er prosjektleder for totalentreprenør Consto på Coop Digernes.

Det mest iøynefallende med Coop Nordvests nybygg på Digernes utenfor Ålesund, er at det går en trefelts vei inne i bygget der du kan kjøre inn for å laste på byggevarer.

Fakta

Sted: Digernes Næringspark i Skodje kommune

Prosjekttype: Forretningsbygg for dagligvare og byggevare

Byggherre: Coop Nordvest

Arkitekt: Sporstøl Arkitekter

Totalentreprenør: Consto Nordvest

Areal: Ca. 8.500 kvadratmeter

Prosjektkostnad: Totalentreprenørens kontrakt er på 73,5 millioner kroner eks. mva. Tomt og Innredning kommer i tillegg.

Rådgivende ingeniører: RIB: Conplan l RIE: HM Elektro l RIV: Nordvest Miljø l RIV rør: Rørleggersentralen l RIBr: Flo Brannsikring

Underentreprenører og leverandører for totalentreprenør: Grunnarbeid: Busengdal l Stål: DS Nor l Betongelement: Elementpartner l Elektro: HM Elektro l Tak, vegg: Kvatro l Ventilasjon: Nordvest Miljø l Rør: Rørleggersentralen l Glassfasade: H-Produkter l Betong: Møre Entreprenør l Port, bom og lastebrygge: Hörmann Norge avd. Trondheim l Gulvstøp: Tiller Vimek l Flislegging: Brødrene Olsen l Lås og beslag, dører: Låsservice

Leverandører for byggherre: Byggherreombud: Byggledelse Norge l FDV-dokumentasjon oppfølging: Byggforvaltning Norge l Lys: Norlux l Kjøl, varmegjenvinning: Multi Kulde Vest

Den 3.990 kvadratmeter store «Drive-in»-butikken utgjør nesten halvparten av totalarealet på 8.500 kvadratmeter. Coop Extra-butikken på cirka 1.800 kvadratmeter og Coop Obs BYGG-butikken på cirka 2.600 kvadratmeter har vi sett tilsvarende av tidligere. Men akkurat vrien med å legge en sving gjennom porter og inn i butikken for pålessing, var kreativ.

Veien har enda til tre felt, for at biler som kjører til side og stopper for å lesse på byggevarer, ikke skal være til sjenanse for trafikkflyten av andre biler som kommer kjørende. Siden du kjører inn et sted og veien går i en sving gjennom lokalet før du kjører ut et annet sted, slipper du også unna vanskelig rygging om du har tilhenger.

Konseptutvikling

– Løsningen er konstruert for å gjøre det så enkelt som mulig for kunden å komme hit og handle varer, sier prosjektleder Kurt Urtegård i Consto Nordvest som har totalentreprisen på nybygget.

Consto ble invitert til å være med på en konseptutvikling der de samarbeidet med byggherre om planene i forkant. I tillegg til vrien med drive-in har de utviklet byggtekniske løsninger for å gjøre bygget energiøkonomisk og byggeprosessen så raskt og effektiv som mulig.

Varehuset ble åpnet 7. januar, og Consto har allerede flyttet troppene fra Digernes til Førde i Sunnfjord der de nå bygger et varehus for Coop etter samme mønster.

– Bygget i Førde er ikke helt identisk siden der allerede står et varehus fra tidligere, og vi skal rive noe og bygge på. Men systemet er likt. Vi har tatt med tekniske fag til Førde siden vi har bygget oss sammen her. Målet vårt er at vi skal kunne bygge tilsvarende bygg i hele landet, sier Urtegård.

Egenproduserte elementer

En interessant side ved prosjektet er det også at byggherre Coop Nordvests heleide selskap Kvatro med adresse Surnadal har levert ferdige elementer og tak til bygget. Veggelementene kom ifølge Urtegård i seksjoner på 3x9 meter og ble løftet på plass med kran. Elementene ble levert bygget opp med gips på innsiden, treverkstendere med isolasjon mellom og med vindtette GU gipsplater ytterst. Elementene var også ferdig lektet ut og påmontert Formica-plater. Dette er høytrykkslaminerte plater som er bestandig mot vær, vind og UV-stråling.

– Prosjektet er utviklet i samarbeid med arkitekt, entreprenør og vår egen elementfabrikk for å ta ut flest mulig konkurransefordeler. Det har fungert veldig bra. Tanken er at vi kan kopiere løsningene flere steder. Vi er ikke fastlåst i noe, men har planer om å utvikle bygg tre-fire andre steder i tiden som kommer, sier eiendomsdirektør i Coop Nordvest Lars Ove Breivik. Han nevner Orkanger, Molde, Kristiansund og Skaun som aktuelle lokaliteter for både forretnings- og leilighetsbygg.

– Coop Nordvests område er fra Skaun sør for Trondheim til Sognefjorden, og konseptet er i hovedsak utviklet for å brukes innenfor dette området, men det er godt mulig det også kan nyttes i resten av landet.

Mulig å forlenge bygget

Når det gjelder veien inne i bygget, vil ikke Breivik ta æren for det. – Det er konseptet til Obs BYGG som vi også finner flere steder rundt om i Norge.

Coop Nordvest eier også en ti mål stor tomt i nordenden av det nye bygget. – Vi har ikke noen konkrete planer for denne tomten, men langsiktig ser vi en mulighet for å forlenge bygget.

Prosjektleder Urtegård i Consto sier byggeprosessen var effektiv.

– Vi startet i februar 2018. Tomten var halvveis planert, men det ble en del fylling. På grunn av tele i jorden sist vinter ble vi egentlig to måneder forsinket. Dette tok vi inn igjen. Extra-delen av bygget overleverte vi til byggherre i oktober og de flyttet inn midt i november. Da var vi også ferdig med hele råbygget. Vi var egentlig ferdig to måneder før kontrakt, men overleverte midt i januar.

Bygget står på en ringmur av betongelementer sveiset fast i de bærende stålkonstruksjonene. Stålet er igjen festet til bolteplater støpt fast i fundamentet. Veggelementene er festet til stålkonstruksjonene. I dagligvarebutikken er gulvene flislagt, i byggevaredelen er materialet på gulvene slipt betong.

Nytt knutepunkt for handel

Stedet bygget står er Digernes Næringspark, et 400 dekar stort tomteområde der selskapet Wenaas Kapital bestemte seg for å satse på utbygging rettet mot handel, logistikk og lett industri. Før utbyggingen var dette et heller øde sted, men utbyggeren så potensialet i beliggenheten i knutepunktet mellom E136 mellom Ålesund og Molde, og fylkesvei 104 mot Skodje og Brattvåg. Det begynner å bli fullt i Ålesund- og Moa-området, og byen vokser østover.

Flere store butikkjeder har etablert seg her, og stedet ser også ut til å bli et tyngdepunkt for bilbransjen med forhandlere av blant annet Tesla, BMW og Toyota. Andre aktører som er etablert her er Rema 1000, Cirkle K, Burger King, Europris, Spar Kjøp, Fargerike, Maxbo, Polarbad og Posten/Bring. MMC First Process, en leverandør av prosesseringsutstyr til fiskeindustrien, holder på å bygge.

Varmegjenvinning gir 87 kW

Wenaas Kapital bygger i vesentlig grad for utleie, men Coop har kjøpt tomten og eier bygget selv.

– Vi kjøpte tomten allerede i 2012 fordi vi hadde stor tro på beliggenheten som et fremtidig knutepunkt. Av ulike årsaker ventet vi til nå med å bygge. Vi har sett at store aktører har etablert seg på området, det gjorde oss overbevist om at det var riktig også for oss, sier Breivik i Coop.

Bygget blir oppvarmet med luft-til-vann varmepumpesystem, der en vesentlig del av varmen i byggevareavdelingen blir hentet fra varmegjenvinning fra kjøle- og frysesystemet i dagligvarebutikken.

– Varmegjenvinningen fra fryse- og kjølesystemet produserer 87 kW, noe som utgjør en vesentlig del av oppvarmingen gjennom året, sier daglig leder Peder Knutsen i Multi Kulde Vest som har ansvar for systemet.


Flere prosjekter