Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Fire av ti skoleelever i tvil om utdanningsvalg

I en  undersøkelse bestilt av Veidekke svarer rundt 40 prosent av spurte videregåendeelever at de var i tvil den gang de valgte studieretning.

1. mars er fristen for søking til den videregående skolen, og 60.000 norske tiendeklassinger står da overfor valget mellom yrkesfag eller studiespesialisering.

Veidekke skriver i en pressemelding at de håper mange velger bygg- og anleggsteknikk.

– Med så stor grad av tvil er det naturlig å tenke seg at en god del dessverre velger feil utdanningsløp. Vi håper jo at så mange som mulig av de som liker å arbeide praktisk, velger yrkesfag. Vår undersøkelse viser at de som går på yrkesfag opplever at skolehverdagen i større grad passer deres interesser enn for de som velger studiespesialisering, sier konserndirektør Hans Olav Sørlie i Veidekke.

Ifølge NHOs kompetanse­barometer 2018 oppgir over 60 prosent av bedriftene at de har behov for flere ansatte med yrkesfaglig utdannelse de neste fem årene, spesielt innenfor teknikk- og industriell produksjon, bygg og anlegg og elektrofag.

– Fjorårets søkertall viser at det er flere enn på lenge som søker seg til yrkesfag. Undersøkelsen vår viser også at yrkesfagelever er mest sikre på at de får seg en trygg jobb, så det tror jeg er litt av bakgrunnen, avslutter Sørlie, som håper at søkertallene blir enda bedre i år, sier Sørlie.

Entreprenørkonsernet har engasjert arbeids- og organisasjonspsykolog Krister Halck i en kampanje rettet mot både skolesøkere og foreldrene deres. Kampanjen består blant annet av fem videosnutter på videonettsiden YouTube hvor de stiller spørsmålene «Er du en tviler?», «Tør du ta egne valg?». «Hvordan ser fremtiden ut?», «Hvilke muligheter gir yrkesfag?» og «Hvor lett lar du deg påvirke?».