Eksisterende fylkeshus skal rives og det skal bygges et nytt bygg på 27.000 kvadratmeter i Bergen. Ill. Hordaland fylkeskommune

EBA ber Hordaland fylkeskommune skifte ut konsulent i konkurransen om nytt fylkesbygg

Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg, Vestenfjelske avdeling har sendt et brev til Hordaland fylkeskommune der de ber om at konsulent Kjell Kvam fjernes fra tilbudsevalueringen og tildelingsbeslutningen i anskaffelsen for utbyggingen av det nye fylkesbygget i Bergen. Fylkeskommunen vil nå gjennomføre en ekstra vurdering av habiliteten til Kvam, men Kvam sier det ikke er aktuelt å trekke seg med bakgrunn i innholdet som kommer frem i brevet.

(Les mer om Kjell Kvams og fylkeskommunens kommentarer til brevet i slutten av artikkelen)

Kjell Kvam har den senere tiden vært i søkelyset rundt flere offentlige utbygginger, blant annet i Nord-Norge.

– EBA Vestenfjelske er på vegne av de organiserte entreprenørene på Vestlandet svært bekymret for Hordaland Fylkeskommunens bruk av konsulent Kjell Kvam i bedømmelseskomiteen og hans deltagelse for øvrig i gjennomføringen av konkurransen, skiver direktør Hans Martin Moxnes i et brev som er sendt eiendomsdirektør Jostein Fjærestad i Hordaland fylkeskommune.

Ber kommunen gjøre en vurdering avrollen
De viser til oppslagene om Kvam og enkelte av prosjektene han har vær involvert i sin bekymringsmelding.

– Selv om EBA ikke har presis kunnskap om den rollen Kvam har hatt og er tiltenkt videre i anskaffelsesprosessen, ber vi Hordaland fylkeskommune gjøre en vurdering av og avklare denne rollen overfor berørte leverandører. I lys av blant annet oppslaget i DN 1. februar 2019 med etterfølgende reportasjer, må det inntil videre stilles berettiget spørsmål om Kjell Kvam kan ha den nødvendige tillit og opptre upartisk, skiver Moxnes.

EBA viser til at det i DNs reportasje stilles spørsmål om Kjell Kvam i viktige offentlige anskaffelser, i stor grad har påvirket slik at det er den/de samme leverandørene som tildeles kontraktene.

– I kjølvannet av denne og andre reportasjer gjøres det nå nærmere undersøkelser av Kvams rolle ved kontraktstildelinger en rekke steder. Det er på nåværende tidspunkt ikke endelig konstatert at Kvam har brutt lovverk eller retningslinjer, men holdepunkter tilsier at utenforliggende forhold har vært styrende for kontraktstildelinger på grunn av Kvams bindinger til vinnende leverandører. Mønsteret i tildelingene kan skyldes tilfeldigheter, men inntil det er avklart om Kjell Kvam opparbeider tettere bånd til- og preferanse for noen av tilbyderne i pågående konkurranser, må EBA Vestenfjelske protestere mot at han brukes, skriver Moxnes videre.

Inntil videre mener EBA Vestenfjelske at de forhold som er omtalt er egnet til å svekke tilliten til Kjell Kvams upartiskhet og ber om at fylkeskommunen bytter han ut som medlem av bedømmelseskomiteen samt i andre roller han måtte ha i gjennomføringen av offentlige anskaffelser.

- Selv om EBA Vestenfjelske på nåværende tidspunkt ikke kan påvise forhold som gir inhabilitet mellom Kvam og bestemte tilbydere, innebærer nevnte aktivitetsplikt etter vårt syn at HFK (Hordaland fylkeskommune - red. anm.) må – og i alle tilfeller bør – sørge for at Kvam ikke har en rolle ved tilbudsevaluering og tildelingsbeslutning i den aktuelle anskaffelsen. Dersom Kjell Kvam ikke byttes ut, ber vi om en redegjørelse for hvilke prosjekter han har vært involvert i, i Hordaland fylkeskommune, hvem som har fått oppdragene og hva som har vært utslagsgivende i tildelingen. Videre hvordan Hordaland fylkeskommune skal sikre at innleid konsulent opptrer upartisk i den pågående konkurransen. Uten at vi foreløpig kan nok om Kvams involvering i tidligere tildelinger for Hordaland fylkeskommune, påpeker vi at i den grad tidligere vinnere deltar i nåværende konkurranser, skjerpes aktsomhetsnivået og aktivitetsplikten av dette forholdet, utdyper Moxnes i brevet.

EBA Vestenfjelske skriver avslutningsvis i brevet at organisasjonen har et godt inntrykk av fylkeskommunens anskaffelsespraksis.

- Men dersom Kvam beholder en rolle ved evalueringen av tilbudene vil dette alene bidra til begrunnet skepsis om kontraktstildelingen. Uavhengig av om Kvam har hatt en avgjørende innflytelse i bedømmelseskomiteen er det en overhengende risiko for hans deltakelse vil medføre støy og ressursbruk både hos tilbydere som ikke tildeles kontrakten og hos HFK, i tillegg til forsinkelser for prosjektet, avslutter Moxnes.

– Overrasket
Kjell Kvam i Erstad & Lekven AS skriver i en e-post til Byggeindustrien at han er overrasket over brevet fra Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Vestenfjelske avdeling.

– Det var et overraskende utspill fra entreprenørene. Det er gjennomført seks konkurranser tidligere i Bergensområdet siden 2013 hvor jeg har deltatt i juryering og hatt ansvaret for å gjennomføre gruppeintervju. Juryene har hatt fra 7-13 medlemmer hvor alle er likestilte. I evaluering av intervjuene har det vært fra 2-3 personer fra byggherre som har vært observatører og evaluert fortløpende etter hvert intervju. Det er disse to tildelingskriteriene som rangerer og gir poeng ut fra et samlet kvalifisert skjønn. Priseelementet er en matematisk beregning ut fra de enkelte konkurransegrunnlag, understreker han i mailen.

Han mener oppslagene i Dagens Næringsliv gjennom fem artikkelserier gir en ubalansert fremstilling av ham og av utbyggingsmodellen.

– De har hatt faktakunnskap om modell, og gjennomføring av prosess som de har valgt å ikke gjengi. Modellen har gitt gode resultater for kundene, gode løsninger gjennom sterk brukermedvirkning i samspillfasen, lavt konfliktnivå og raskere realisering enn mer tradisjonelle modeller. 40 prosent av kundene har valgt å benytte modellen to eller flere ganger, skriver Kvam.

Han understreker at det ikke aktuelt for ham å trekke seg ut fra prosessen med bakgrunn i innholdet i brevet.

– Vår kunde vil gjennomføre en habilitetsvurdering av undertegnede, og vil ta stilling til eventuelle tiltak når den rapporten om habilitet foreligger, skriver Kvam.

I en kommentar til Kvams uttalelse rundt Dagens Næringslivs dekning av saken uttaler redaksjonssjef Frode Frøyland i DN følgende overfor Byggeindustrien:

– Vi står inne for vår journalistikk og mener at dette, både Kvam-modellen og relasjonen mellom Kvam og Byggmestran, har vært viktig å belyse.

Vil gjennomføre ekstra vurdering av habiliteten
Eigedomsdirektør Jostein Fjærestad i Hordaland fylkeskommune melder at han kjenner til artiklene i DN.

– Erstad & Lekven har med sin ansatt Kjell Kvam vunnet en konkurranse med å bistå Hordaland fylkeskommune som prosessleder i anskaffelse og samspill ut fra faglige kriterier. Når vi ser hvilke firmaer som ønsker å delta i våre konkurranser, så må vi vurdere om de som er tiltenkt en rolle i utvelgelse og tildeling er habile. Det har vi gjort også for nytt fylkeshus og kan også legge til at entreprenøren som er omhandlet i DN ikke er med i konkurransen. Det er viktig for oss med en seriøs og lik behandling av våre tilbydere, og vi har derfor en bredt sammensatt jury på 11 medlemmer, som alle er vurdert å være habile. Siden det fra EBA stilles spørsmål om Kjell Kvam er habil, så vil vi foreta en ekstra vurdering av habiliteten med ekstern jurist, skriver Fjærestad i en e-post til Byggeindustrien.

Han skriver videre at EBA kun organiserer noen av de utvalgte tilbyderne.

– Når den nye habilitetsvurderingen foreligger, så vil vi vurdere brevet fra EBA på lik linje med andre tilbyderes kommentarer til juryen. Vi har så langt ikke mottatt andre kommentarer til juryen. For tidligere anskaffelser i Hordaland fylkeskommune hvor Kvam har vært involvert, har det ikke kommet inn klager eller innsigelser til bedømmelseskomiteene, og vi har heller ingen holdepunkter for at medlemmene i disse komiteene har vært inhabile. Det er derfor ikke aktuelt, ut fra det vi er kjent med nå, å gjennomgå tidligere anskaffelser hvor Kvam har vært involvert, legger Fjærestad til.