Håp om rask avklaring rundt regjeringskvartalet

Vi har snakket om gjenoppbyggingen av regjeringskvartalet i hovedstaden i flere år allerede - men nå er man kommet et godt stykke nærmere realiseringen - og det ligger an til byggestart allerede neste år.

Skal man rekke den fristen skal imidlertid det meste gå på skinner- og ikke minst at politikerne i Stortinget gir en rask tilslutning til utbyggingen.

Onsdag ble skisseprosjektet oversendt til Kommunal- og moderniseringsdepartementet og man er nå i gang med forprosjektet for det nye regjeringskvartalet. Nå skal saken forberedes før den videre behandlingen hos de folkevalgte i Stortinget. Det er selvsagt ikke gitt at de vil gi sin tilslutning til utbyggingen uten store diskusjoner - men i løpet av de senere månedene er det gjort flere tilpasninger rundt den enorme utbyggingen – ikke minst har man redusert volumet noe - slik at utbyggingen fremstår som mindre massiv. Det vil helt sikkert bety at det å få en rask tilslutning vil gå noe lettere. Samtidig skal vi huske på at regjeringen nå sitter med flertallet i Stortinget – så mye vil bli avklart før saken faktisk havner til behandling der. Likevel er dette en type sak der man vil søke å sikre bredest mulig oppslutning på tvers av de politiske skillelinjene – som er nokså vanlig i Norge når det kommer til de store og nasjonalt viktige sakene – avgjørelser som vil få betydning gjennom flere generasjoner.

Ikke uventet har det helt siden bomben la deler av regjeringslokalene i ruiner vært diskutert hvordan og når kvartalet skulle bygges opp igjen. Som kjent vant grupperingen Team Urbis frem med sin løsning Adapt, som nå er noe tilpasset, som vinnerkonseptet i konkurransen om utformingen av den enorme utbyggingen som skal finne sted. I forslaget som er oversendt departementet er B-blokken redusert med cirka 7.000 kvadratmeter, og Statsbygg legger opp til en utbygging med tre byggetrinn.

Nå nærmer realiseringen av selve byggeprosessen seg med raske skritt. Konkurransen for utbyggingen skal ut i markedet om relativt kort tid - og man kan da forvente en kjapp byggestart. Ettersom dette er en omfattende utbygging, vil det likevel ta flere år før hele kvartalet er ferdig utbygd og hele regjeringsapparatet vil kunne flytte inn i sine nye faste kontorlokasjoner.

Denne utbyggingen vil prege deler av hovedstaden i lang tid fremover, og vil gi byen et helt nytt og spennende område. På samme tid vil denne utbyggingen alene også bidra til å sette sitt preg på hele byggenæringen i årene fremover. Her skal man vise frem hva en fremtidsrettet næring kan skape. Dette blir et utstillingsvindu for norsk arkitektur og skaperkraft – og ikke minst hvilke tekniske løsninger man kan skape i en moderne næring. Dermed vil det nye regjeringskvartalet forhåpentligvis bli et produkt alle kan være stolte av – samtidig som næringen i ettertid kan se tilbake på en vel gjennomført prosess og resultat på alle måter - og at dette er noe man kan peke og si at var det beste næringen kunne vise frem på starten av 2020-tallet.