I januar bekreftet Etterretningstjenesten utfall av GPS-signaler i grenseområdet Norge-Russland. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) satte hendelsene i sammenheng med Russlands militære opptrapping i nord. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Russisk GPS-jamming kan ramme byggenæringen

Stikningsingeniører som jobber i nærheten Russland-grensen opplever stadige forstyrrelser i GPS-signalene, og må nå dobbeltsjekke alt.

Det skriver TV2 i en artikkel på sine nettsider.

– Det er som å bli blind uten å vite det, før det er for sent, sier stikningsingeniør Andreas Wara Eliseussen i AS Oscar Sundquist til TV 2.

Entreprenørbedriften i Kirkenes er flere ganger blitt rammet av uventede GPS-utfall, heter det i artikkelen.

Det er ikke bare under NATO-øvelser at utfallene påvirker posisjoneringssystemene som anleggsarbeiderne bruker under gravingen. Etter en rekke episoder med GPS-forstyrrelser, må nå systemene sjekkes flere ganger om dagen, forteller daglig leder Svein Werner Sundquist i AS Oscar Sundquist.

– Vi har vært nødt til å revidere våre kontrollrutiner. Utfallene som vi har hatt den siste perioden, er ikke varslet. I praksis vil det si at vi ikke kan forberede oss, sier Sundquist til TV 2.

I januar bekreftet Etterretningstjenesten utfall av GPS-signaler i grenseområdet Norge-Russland. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) satte hendelsene i sammenheng med Russlands militære opptrapping i nord.

– Gjennom høsten har vi sett gjentatte tilfeller av jamming av GPS-signaler; jamming som rammet norsk sivil virksomhet på Finnmarkskysten, sa forsvarsministeren i sin årlige tale til Oslo Militære Samfund.