Utleiebransjen tar stadig nye markedsandeler

Den norske utleiebransjen er i vinden om dagen. Resultatene blir stadig bedre, og ikke minst - de tar stadig nye andeler av det totale maskinmarkedet i Norge.

Norge er på mange måter et land der folk liker å eie tingene sine selv. Det gjelder spesielt våre hus, men også våre biler og andre eiendeler. Dette har tradisjonelt også vært tilfelle for næringslivet – regelen har vært at man skal og bør eie mest mulig selv. Dermed har den norske utleiebransjen opp gjennom årene på mange måter operert i et umodent marked. Likevel har bransjen klart å bite godt fra seg – og det er bygd opp en lang rekke mindre og ikke minst stadig flere store utleiefirmaer – hvor flere også i tur og orden har fått internasjonale eiere.

Nå ser vi at vi står ved et nytt trendskifte. Utleiefirmaene har tatt et nytt steg videre. Ikke minst er det de større firmaene som tar et kraftig byks oppover, både på topp- og bunnlinje. På Utleiekonferansen fikk vi torsdag presentert statistikken for utleiefirmaene for året 2017 - dette er de sist tilgjengelige tallene for hele bransjen. Som vanlig var det Odd Arne Gansmo som la frem tallene, som nå altså viser at utleiebransjen totalt sett omsatte for rundt 8,4 milliarder kroner i 2017 – som er det klart høyeste registrerte tallet noen sinne. Samtidig klarer bunnlinjene å holde følge – resultatet før skatt ble totalt på 750 millioner kroner. De største virksomhetene, de som omsetter fra 100 millioner kroner og oppover, hadde en omsetning på cirka 5,6 milliarder - og en fortjeneste på 600 millioner i 2017- altså representerer de en veldig stor andel av markedet.

Kanskje like viktig for utleiebransjen er det at de tar stadig nye markedsandeler. Omsetningen øker mer enn veksten i bransjen – noe som betyr at stadig flere velger å leie sitt utstyr og sine maskiner enn å kjøpe inn selv. Dette er kanskje ikke spesielt overraskende med tanke på veksten vi har sett i byggenæringen og hos en rekke virksomheter - for det er ikke minst i topperiodene mange velger å leie inn det nødvendige utstyret.

Men det er likevel all grunn til å tro at den stadig voksende utleieandelen vil holde seg. Norge har ligget etter en lang rekke markeder når det gjelder leieandlene i forhold til hva virksomhetene i byggenæringen eier selv. Men nå kommer vi etter – og selv om vi henger langt etter markeder som Storbritannia, der en veldig stor andel av den totale maskininnsatsen består av innleid utstyr – er vi nå oppe på en andel på rundt 34,6 prosent av den totale maskininnsatsen i Norge. Dermed er det fortsatt mye å gå på - noe som selvsagt burde glede utleiefirmaene, for vekstpotensialet er fortsatt meget stort. Og klarer man å holde på en god inntjening kombinert med en stadig vekst, er det mange av utleiefirmaene rundt om i landet som kan gå spennende tider i møte.

Dessuten ser vi at også i denne bransjen pågår det fortsatt en relativt omfattende konsolideringsprosess. De store blir stadig større - og har samtidig de beste bunnlinjene. Det blir stadig tøffere å være en liten aktør i dette markedet. Likevel – det finnes mange flinke virksomheter, og ikke minst dyktige gründere, innen denne delen av markedet – så selv om de store (de som omsetter for over 100 millioner) nå har en markedsandel på hele 66 prosent – vil det være plass til mindre virksomheter også. Men kun de beste vil overleve – de mindre som ikke har den gode driften og gjennomføringsevnen, vil de enten bli spist opp eller forsvinne.