Styreleder Hugo Haug i Brannfaglig Fellesorganisasjon (BFO).

Innlegg: La fagfolk gjøre branntettingen

Det var med vantro jeg leste artikkelen i slutten av januar, hvor produktsjef Marie Sand i Würth «legger opp til at du kan ta branntettingen selv».

Hugo Haug

Styreleder i Brannfaglig Fellesorganisasjon (BFO)

Videre at «målet med å ta branntettingen selv, er først og fremst å få kontroll på fremdriften i byggeprosjektet».

Slike uttalelser er med på å undergrave betydningen bygningsmessig brannvern har for brannsikkerheten i et bygg, og at dette er et fagområde som er ansvarsbelagt og som krever kompetanse.

Formålet er selvfølgelig å ivareta forskriftskrav som har som formål å sikre liv, helse, miljø og materielle verdier.

For at tekniske gjennomføringer i brannklassifiserte vegger og etasjeskiller skal tilfredsstille de krav og ytelser som er satt av myndighetene, så må blant annet branntetting detaljprosjekteres slik at man benytter riktig metode og produkter.

Videre må utførelsen være fagmessig utført, og ikke minst dokumenteres overfor byggets eier og andre interessenter (som brann- og byggetilsyn).

I erkjennelsen av at bygningsmessig brannvern (passiv brannsikring) er en svært viktig del av brannsikkerheten, så startet Brannfaglig Fellesorganisasjon (BFO) opp arbeidet med kvalitetsstyring og opplæring.

Etter flere års arbeid er det nå på plass sertifiseringsordninger for firma og brannsikringsmontører, med henholdsvis Norsk Sertifisering og NEMKO som sertifiseringsorganer.

Opplæring av montørene skjer gjennom e-kurs (grunnkurs og videregående spesialiserende kurs), relevant praksis og kvalifisering til eksaminering og godkjenning. Dette for å verifisere at montører av passiv brannsikring monterer og kontrollerer i samsvar med aksepterte og anerkjente krav.

BFO håper dette bidrar til at oppdragsgivere på en enkel måte kan etterspørre leverandører med montører som utfører arbeid med kvalitet, på lik linje med andre fagfolk.