Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Flere ulykker og hendelser langs jernbanelinjer i fjor

Fem personer omkom i ulykker på jernbanenettet i fjor, mot tre personer i 2017. I alt ble det registrert 20.000 hendelser i fjor, opp fra 19.500 året før.

Av de 20.000 hendelsene ble 25 registrert som ulykker, opp fra 20 i 2017, viser en oversikt fra Statens jernbanetilsyn.

Dette er foreløpige tall ettersom ytterligere seks ulykker utredes. Hvis en hendelse medfører stans i trafikken i mer enn seks timer, blir det definert som en ulykke.

Av de fem som omkom, ble tre av disse påkjørt i sporet, én omkom på planovergang og én i av- og påstigningsulykke. Sistnevnte er første omkomne passasjer på jernbanen de siste tolv årene, ifølge jernbanetilsynet. Én person ble også alvorlig skadd ved påkjørsel på planovergang.

Økningen i antall rapporterte hendelser settes i forbindelse blant annet med at virksomhetene er blitt mer observante og har bedre sikkerhetssystemer slik at feil rapporteres oftere og mer effektivt.

Samtidig sørget det meget varme sommerværet i fjor for en stor økning i antall hendelser med solslyng.

Ingen omkom i ulykker på trikk eller T-bane i fjor, men ifølge statistikken, som omfatter Oslo, Bergen og Trondheim, så var det i 2018 fire trikkeulykker, mot seks året før. I en av ulykkene ble en passasjer alvorlig skadd. På T-banen ble det registrert fem ulykker, med totalt tre passasjerer som fikk alvorlige skader.